AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

Ay 1 Şubat’ta yeniay, 8 Şubat’ta ilkdördün, 16 Şubat’ta dolunay ve 24 Şubat’ta sondördün evresinde olacaktır. 11 Şubat’ta enöte konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 404900 km uzakta olacaktır. 27 Şubat’ta enberi konumunda ise Yer’den yaklaşık 367800 km uzaklıkta olacaktır.

 

 

MERKÜR

Ay başında Yay takımyıldızında bulunan Merkür, ayın ikinci haftası Oğlak takımyıldızına geçecektir. Ortalama parlaklığı -0.3 kadir olacak olan gezegen gün doğumundan önce doğu ufkunda kısa süreli olarak gözlenebilecektir.

VENÜS

Şubat ayı boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan Venüs’ün ortalama parlaklığı -4.8 kadirdir. Güneş’in batısında yer alan gezegen, Güneş doğmadan önce doğu ufkunda kısa sürelerle gözlenebilir olacaktır.

MARS

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan gezgenin ortalama parlaklığı 1.3 kadir civarında olacaktır. Güneş’in batısında bulunan gezegen, gündoğumundan önce kısa süreli olarak gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Şubat ayı boyunca Güneş’e yakınlaşan dev gezegen, ay başlarında gün batımından sonra bir kaç saat süre ile gözlenebilecek, ay sonuna doğru gözlenemeyecektir. Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan dev gezegenin ortalama parlaklığı -2.1 kadir civarında olacaktır.

SATÜRN

Şubat ayı boyunca Güneş’e yakın konumda bulunan halkalı gezegen ay sonuna doğru gün doğumundan önce kısa süreli olarak gözlenebilecektir. Halkalı gezegen Oğlak takımyıldızında yer alacaktır ve parlaklığı 0.7 kadir civarında olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş battıktan sonra batı ufkunda gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru gözlem süresi kısalacaktır. Ortalama 5.9 kadir parlaklıkta olacaktır.

NEPTÜN

Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegen Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacaktır. Şubat ayı başında Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre ufkun hemen üstünde olacaktır ve ay sonuna doğru bu süre daha da kısalacaktır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Şubat 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Şubat 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Şubat 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
01 Şubat : Ay Yeniay evresinde
: Venüs en büyük batı uzanımında (32°)
03 Şubat : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.4° N)
04 Şubat : Satürn kavuşum konumunda
08 Şubat : Ay ilkdördün evresinde
11 Şubat : Ay enöte konumunda (404900 km)
16 Şubat : Ay dolunay evresinde
: Merkür en büyük batı uzanımında (26.3°)
24 Şubat : Ay sondördün evresinde
27 Şubat : Ay enberi konumunda (367800 km)
: Ay ve Mars yakın görünümde (3.5° N)
28 Şubat : Ay ve Merkür yakın görünümde (3.8° N)

 

Ocak Ayı Gök Olayları Mart Ayı Gök Olayları