AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

2 Ocak’ta yeniay evresinde olan Ay, 9 Ocak’ta ilkdördün evresinde , 18 Ocak’ta dolunay, 25 Ocak’ta sondördün evresinde olacaktır. 2 Ocak’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 358037 km uzakta olacaktır. 14 Ocak’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 405806 km uzaklıkta olacaktır. 30 Ocak’ta tekrar enberi konumunda bulunacak olan Ay’ın Yer’den uzaklığı 362300 km olacaktır.

 

 

MERKÜR

7 Ocak’ta en büyük doğu uzanımında (19.2°) olan Merkür ayın başlarında Güneş battıktan sonra batı ufkunda gözlenebilecek Ay içerisinde Güneş’in önüne geçecek ve ayın son günlerinde gün doğumundan önce gözlenebilecektir. Ayın ilk günü Yay takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra Oğlak takımyıldızına geçecektir. Ayın başında parlaklığı yaklaşık -0.72 kadir olan gezegen gittikçe Güneş’e yaklaşarak parlaklığı düşecek ve ayın sonlarına doğru 5.25 kadir parlaklığa kadar düşecektir.

VENÜS

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacaktır. Ay boyunca yaklaşık parlaklığı -4.2 kadir civarında olana gezegen ayın ilk günlerinde gün doğumundan hemen önce, ayın geri kalanında ise Güneş battıktan sonra kısa bir süre batı ufkunda gözlenebilecektir. Kısa bir süreliğine Güneş’e yakın konumda bulunacak olan gezegen bu süre zarfında gözlenemeyecektir.

MARS

Ay başında Yılancı takımyıldızında bulunacak olan gezegen ayın 20’sinde Yay takımyıldızına geçecektir. Mars’ın parlaklığı ortalama 1.5 kadir civarında olacaktır. Gündoğumundan önce birkaç saat süreyle gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan dev gezegen Jüpiter, gün doğumundan bir kaç saat sonra doğacak, gün batımından sonra birkaç saat süre ile batı ufkunda gözlenebilecektir. Gezegenin parlaklığı ay boyunca ortalama -2 kadir civarındadır.

SATÜRN

Ocak ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacak olan Satürn’ün parlaklığı 0.6 kadir civarında olacaktır. Ayın ilk günlerinde Güneş battıktan sonra kısa bir süre gözleneiblecek olan gezegen ay sonuna doğru Güneş’e gittikçe yaklaştığından gözlenemeyecektir.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ortalama 5.7 kadir parlaklıkta olduğundan küçük bir teleskop ya da dürbün yardımıyla gözlenebilecektir. Öğleden sonra saat 14:00 civarında doğacak olan gezegen gece 02:00’dan sonra batacaktır.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, Güneş battıktan sonra saat 21:30’a kadar gözlenebilecektir. Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegeni gözlemek için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Ocak 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ocak 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ocak 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
02 Ocak : Ay Yeniay evresinde
: Ay enberi konumunda (358037 km)
04 Ocak : Quadrantid meteor yağmuru (saatte 40 meteor)
: Dünya enberi konumunda (0.983 AB)
: Ay ve Saturn yakın görünümde (4.2°)
06 Ocak : Ay ve Jupüter yakın görünümde (4.5° )
07 Ocak : Merkür en büyük doğu uzanımında (19.2°)
09 Ocak : Ay ilkdördün evresinde
14 Ocak : Ay enöte konumunda (405806)
18 Ocak : Ay dolunay evresinde
29 Ocak : Ay Mars yakın görünümde (2.4°)
30 Ocak : Ay enberi konumunda (362300 km)

 

Şubat Ayı Gök Olayları