AY VE GEZEGENLER

AY

ay
1 Eylül ‘de yeniay evresinde olan Ay, 9 Eylül’de ilkdördün, 16 Eylül’de Dolunay, 23 Eylül’de sondördün  evresinde olacaktır. Ay 6 Eylül’de enöte noktasındadır, uzaklığıda 405100 km dir. 18 Eylül’de ise Ay enberi noktasındadır, uzaklığı ise 361900 km dir.
 eylül_ay

MERKÜR

Eylül ayının başlarında Başak takımyıldızında görülmektedir. Parlaklığı +2.5 kadirdir. Uzanım açısı ilk başlarda 18° dir. Uzanım açısı 13 Eylül e doğru düşecektir. 13 Eylül’de alt kavuşum konumunda olacaktır. Ayın ilerleyen günlerinde uzanım açısı 18° ye yükselir. Eylül ayının sonuna doğru Aslan takımyıldızında görülmektedir. Ayın başlarında Güneş battıktan sonra batı ufkunda, ayın sonlarında ise Güneş doğmadan önce doğu ufkunda görülebilecektir.

VENÜS

Eylül ayı başlarında Başak takımyıldızında görülmektedir. Eylül ayı başlarında parlaklığı ortalama -4 kadir olacaktır. Ayın sonlarına doğru Terazi takımyıldızında görülmektedir. Günbatımında batı ufkunun en parlak gökcismi olacaktır ve yaklaşık 40 dakika kadar gözlenebilir.

MARS

Eylül ayı başlarında Akrep takımyıldızında görülmektedir. Parlaklığı yaklaşık olarak  0 kadirdir.  Uzanım açısı ay başında 94°  iken  ay sonunda 84°  dir. Ayın sonlarına doğru Yay  takımyıldızında görülmektedir. Öğle saatinde doğmaktadır ve Güneş battıktan sonra yaklaşık 22:30’a kadar gözlenebilir.

JÜPİTER

Güneş sisteminin devi olan Jüpiter, ay boyunca Başak takımyıldızında görülmektedir. Parlaklığı -1.67  kadirdir. Uzanım açısının 19° olması sebebiyle gözlenemeyecektir. 15 Eylül’den sonra ufka daha da yaklaşır ve giderek görülmemeye başlayacak. 26 Eylül’de karşıkonum durumundadır ve giderek Güneş’ten erken batmaya başlar.

SATÜRN

Eylül ayı boyunca Akrep takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, öğlen yaklaşık 13.30 gibi doğup, akşam yaklaşık 22.30’a kadar güneybatı yönünde gözlenecektir. Uzanım açısı 90° iken ay sonunda giderek düşerek 64° e olur. Parlaklığı yaklaşık +0.5 kadirdir.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacaktır.Parlaklığı yaklaşık +5.7 kadirdir. 19 Eylül’de Ay ile yakın konumda olacaktır. Yaklaşık 20.30 da doğmaktadır. Güneş doğana kadar  teleskop yardımıyla görülebilir.

NEPTÜN

Eylül ayı boyunca Kova takımyıldızında görülecektir. Parlaklığı yaklaşık +8 kadirdir. 15 Eylül’de Ay ile yakın konumda olacaktır. 19.00’da doğmakta ve 4:30’a kadar ufkun üzerinde kalmaktadır. Teleskop yardımıyla gece boyunca gözlenebilir.

GECE GÖKYÜZÜ

akşam görüntüsü

15 Eylül 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

gece görüntüsü

15/16 Eylül 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

Sabah görüntüsü

16 Eylül 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Eylül    Ay  yeniay evresinde ve çıkış düğümündedir. Satürn, Antares  ve Mars yakın konumdadır. Halkalı Güneş Tutulması (Orta ve Güney Afrika’dan gözlenebilecek, Türkiye’den gözlenemeyecektir.)
2 Eylül  Neptün karşı konumdadır.
3 Eylül   Ay ve Venüs yakın konumdadır.
5 Eylül   Satürn ile Antares yakın konumdadır.
6 Eylül  Ay  enöte konumunda olacaktır. (405100 km)
9 Eylül  Ay, Satürn ve Mars yakın konumdadır. Ay ilkdördün evresindedir.
13 Eylül  Merkür alt kavuşum konumunda.
16 Eylül  Ay dolunay evresinde ve iniş düğümde. Parçalı (Penumbral) Ay tutulması (Türkiye’den gözlenebilecektir)
18 Eylül  Venüs ile Spica yakın konumdadır. Ay enberi konumunda olacaktır. (361900 km)
22 Eylül  Ay ile Aldebaran yakın konumdadır. Sonbahar gün dönümüdür (Sonbahar Ekinoksu)
23 Eylül  Ay sondördün evresindedir.
26 Eylül  Jüpiter karşıkonum durumundadır .
28 Eylül  Ay ile Regulus ile yakın konumdadır.
29 Eylül  Ay çıkış düğümündedir.
Ağustos Ayı Gök Olayları                                                                                              Ekim Ayı Gök Olayları