AY VE GEZEGENLER

AY

ay

7 Eylül’de yeniay evresinde olan Ay, 13 Eylül’de ilkdördün, 21 Eylül’de dolunay ve 29 Eylül’de sondördün evresinde görülecektir. 11 Eylül’de 368.500 km uzaklığıyla enberi konumunda ve 27 Eylülde 404.600 km uzaklığıyla enötede bulunacaktır.

 

 

MERKÜR

Eylül ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunacak olan Merkür, Eylül ayının ilk haftasında batı ufkunda Güneş battıktan sonra gözlenebilecek ancak ilerleyen günlerde Güneş’e daha fazla yaklaşacak ve bu ayın ortalarından itibaren gözlenemeyecektir. Eylül ayındaki parlaklığı yaklaşık olarak 0 kadir olacaktır.

VENÜS

Eylül ayı başında Başak takımyıldızında bulunacak ve ayın son haftalarında Terazi takımyıldızında görülecektir. Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda yaklaşık -4.1 kadir parlaklığında gözlenebilecektir.

MARS

Eylül ayının başlarında Aslan takımyıldızında, daha sonra ise Başak takımyıldızında gözlenecektir. Güneş’e çok yakın konumda olması sebebiyle gözlenemeyecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık +1.7 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Eylül ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güneydoğu yönünde gözlenebilecek ve saat 4:30’a kadar gökyüzünde bulunacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -2.85 kadir olacaktır.

SATÜRN

Eylül ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güney doğu yönünde gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık 0.3 kadir civarında olacaktır.

URANÜS

Eylül ayı boyunca Koç takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra doğu yönünde gözlenebilecek ve Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +5.7 olduğundan küçük bir teleskop veya dürbün ile gözlenebilir.

NEPTÜN

Eylül ayı boyunca Boğa takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra doğu yönünde gözlenebilecek ve Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +7.8 olduğundan küçük bir teleskop veya dürbün ile gözlenebilir.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Eylül 2021 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Eylül 2021 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Eylül 2021 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

07 Eylül : Ay yeniay evresinde
10 Eylül : Ay ve Venüs yakın görünümde (4.1°)
11 Eylül : Ay Dünya’ya en yakın konumda (368.500 km)
13 Eylül : Ay ilkdördün evresinde
14 Eylül : Neptün karşı konumda
17 Eylül : Ay ve Satürn yakın görünümde (3.9°)
18 Eylül : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.1°)
21 Eylül : Ay dolunay evresinde
22 Eylül : Güz ekinoksu
27 Eylül : Ay Dünya’ya en uzak konumda (404.600)
29 Eylül : Ay sondördün konumunda

Ağustos Ayı Gök Olayları                                                                                                  Ekim Ayı Gök Olayları