AY VE GEZEGENLER

AY

ay

6 Ekim’de yeniay evresinde olan Ay, 13 Ekim’de ilkdördün, 20 Ekim’de dolunay ve 28 Ekim’de sondördün evresinde görülecektir. 8 Ekim’de 363.400 km uzaklığıyla enberi konumunda, 24 Ekim’de ise 405.600 km uzaklığıyla enöte konumunda bulunacaktır.

 

 

MERKÜR

Ekim ayı boyunca Başak takımyıldızında görülecektir. Ayın sonlarına doğru Güneş’ten uzaklaşacak olan Merkür, Güneş doğmadan önce doğu ufkunda gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -0.3 kadir olacaktır.

VENÜS

Ekim ayının başlarında Terazi takımyıldızında, ay ortasından itibaren ise Akrep takımyıldızında görülecektir. Ayın son haftasında ise Yılancı takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güney batı ufkunda gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -4.2 kadir olacaktır.

MARS

Ekim ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş’e çok yakın konumda bulunduğundan bu ay gözlenemeyecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık +1.65 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Ekim ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güney batı ufkunda gözlenebilecek ve gece yarısından sonra batacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -2.5 kadir olacaktır.

SATÜRN

Ekim ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş’in batmasıyla birlikte güney doğu yönünde gözlenebilecek ve geceyarısına doğru batacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık +0.6 kadir olacaktır.

URANÜS

Ekim ayı boyunca Koç takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra doğu ufkundan yükselmeye başlayacak ve Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Parlaklığının yaklaşık +5.6 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskop ile gözlenebilecektir. 24 Ekim’de karşıkonumda bulunacaktır.

NEPTÜN

Ekim ayı boyunca Kova takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra doğu yönünde gözlenebilecek ve gece 02:00’dan sonra batacaktır. Parlaklığının yaklaşık +8 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskop ile gözlenebilecektir.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Ekim 2021 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Ekim 2021 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Ekim 2021 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

06 Ekim : Ay yeniay evresinde
08 Ekim : Mars iç kavuşumda
                 Ay Dünya’ya en yakın konumunda (363.400 km)
09 Ekim : Ay ve Venüs yakın görünümde (2.9°)
                 Draconid Meteor Yağmuru (saatte yaklaşık 20 adet)
13 Ekim : Ay ilkdördün evresinde
14 Ekim : Ay ve Satürn yakın görünümde (4.1°)
15 Ekim : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.3°)
20 Ekim : Ay dolunay evresinde
21 Ekim : Orionid meteor yağmuru (saatte yaklaşık 20 adet)
24 Ekim : Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.300 km)
27 Ekim : Ay sondördün konumunda

Eylül Ayı Gök Olayları                                                                                                  Kasım Ayı Gök Olayları