AY VE GEZEGENLER

AY

ay

Ay, 4 Aralık tarihinde ilkdördün, 12 Aralık tarihinde dolunay, 19 Aralık tarihinde sondördün, 26 Aralık tarihinde yeniay evresinde olacaktır. Yer’den uzaklığı 5 Aralık tarihinde enöte noktasında 404445 km, 18 Aralık tarihinde enberi noktasında 370258 km olacaktır.

 
 

MERKÜR

Ayın başlarında Terazi takımyıldızında bulunan gezegen, 11 Aralık’tan itibaren Akrep, 14 Aralık’tan itibaren ise Yılancı takımyıldızı doğrultusunda bulunacaktır. Parlaklığı ay boyunca en düşük -0.6 kadir, en yüksek -0.9 kadir olacaktır . Açısal olarak Güneş’e yakın olmasından dolayı Ay’ın başlarında sabaha karşı çok kısa bir süre gözlenebilir.

VENÜS

Ayın başlarında Yay takımyıldızında bulunan gezegen, 20 Aralık’tan itibaren Oğlak takımyıldızı doğrultusunda bulunacaktır. Aralık boyunca parlaklığı -3.9 kadir ile -4.0 kadir arasında değişecek olan gezegen, akşamları güney-batı ufkunda günden güne daha uzun süre (yaklaşık en az 30 dakika, en fazla 1.5 saat boyunca) gözlenebilecektir.

MARS

Aralık ayı boyunca Terazi takımyıldızında bulunan gezegenin parlaklığı 1.7 kadir ile 1.6 kadir arasında değişecektir. Ankara’dan sabahları ortalama 1 saat kadar gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı -1.8 kadir kadar olacaktır. Ankara’dan gözlemi 6 Aralık tarihine kadar akşamları kısa bir süre yapılabilecek olup, bu tarihten sonra gezegenin erken batması nedeniyle gözlenemeyecektir.

SATÜRN

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı 0.6 kadir kadar olacaktır. Gezegen 18 Aralık tarihine kadar Ankara’dan kısa bir süre gözlenebilecek olup, bu tarihten sonra daha erken batması nedeniyle gözlenemeyecektir.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı kabaca sabit olup 5.7 kadir kadardır. Gezegenin gözlemine ay boyunca 18:30 civarında başlanabilecektir. Aralık ayı başlarında Ankara’dan gözlem süresi 9 saat kadarken, ay sonuna doğru bu süre 7 saatin altına inecektir. Cismin gözlenebilmesi için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı kabaca sabit olup 7.8 kadir kadar olacaktır. Ankara’dan Aralık ayı boyunca gezegenin gözlemine 18:30 civarında başlanabilecektir. Aralık ayı başlarında Ankara’dan gözlem süresi 5 saat kadarken, ay sonuna doğru bu süre 3.5 saat kadar olacaktır.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Aralık 2019 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Aralık 2019 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Aralık 2019 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

[table id=119 /]

Kasım Ayı Gök Olayları