AY VE GEZEGENLER

AY

ay 7 Nisan’da yeniay evresinde olan Ay, 13 Nisan’da ilkdördün, 22 Nisan’da dolunay, 29 Nisan’da sondördün evresinde olacaktır. 1 Nisan’da ay enöte konumunda ve 405417 km uzaklıkta, 17 Nisan’da enberi konumunda ve Yer’den yaklaşık 363385 km uzaklıkta olacaktır.
 nisan_ay

MERKÜR

Nisan ayı başında Balık takımyıldızında, ayın ortalarından itibaren Koç takımyıldızında olan Merkür gezegeni ay boyunca Güneş battıktan sonra batı ufkunda ortalama 1 saat daha gökyüzünde kalacaktır. Ortalama parlaklığı -1.5 kadirdir.

VENÜS

Nisan’da Balık takımyıldızında yer alan Venüs, ay boyunca Güneş ile doğup Güneş’ten önce batmaktadır. Bu sebeple ay boyunca gözlemek mümkün olmayacaktır. Ortalama parlaklığı -3.9 kadirdir.

MARS

Nisan ayı boyunca Akrep takımyıldızında kızıl gezegen Mars ay başında gece yarısında doğarken ay sonuna doğru yaklaşık iki saat daha erken doğacak ve tüm gece gözlenebilecektir. Parlaklığı -1 kadire yakın olacağından çıplak gözle görülebilecektir.

JÜPİTER

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’i, Nisan ayı başında Güneş batmasından itibaren sabah saat 5:30’a kadar gözlemek mümkündür. Ay sonuna doğru Jüpiter daha erken, Güneş ise daha geç batmaktadır. Bu sebeple ay sonuna doğru sabah 4’e kadar gözlenebilecektir. Jüpiter’in ortalama parlaklığı -2.3 kadirdir.

SATÜRN

Nisan ayı boyunca Yılancı takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay başında gün batımı sonrasında doğu ufkundan yükselmeye başlayacak ve bütün gece boyunca gözlenebilecektir, ayın sonuna doğru gece yarısında marsla beraber gökyüzünde olacaktır. +0.3 Kadir parlaklığa sahip Satürn gökyüzünde çıplak gözle görülecektir.

URANÜS

Nisan ayı boyunca Balık takımyıldızında bulunan Uranüs Güneş ile doğup Güneşten önce battığı için ay boyunca gözleme imkanı bulunmamaktadır.

NEPTÜN

Nisan ayı boyuca Güneş’e olan açısal uzaklığının çok düşük olması sebebiyle Neptün gezegeninin gözlenmesi mümkün olmayacaktır. Parlaklığı ise +7.9 Kadir olan Neptün Kova takımyıldızında bulunmaktadır.

GECE GÖKYÜZÜ

saat2030

15 Nisan 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

saat00

15/16 Nisan 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

saat05

16 Nisan 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Nisan           Ay Enöte konumunda 405417 km uzaklıkta
10 Nisan         Ay ve Aldebaran yakın konumda
17 Nisan         Ay bu tarihte yere 395648.95 Km uzaklıkta olacak ve Jüpiterle yakın gözlenecek.
18 Nisan          Merkür en büyük doğu uzanımında (Güneş’ten 20 derece uzakta)
22 Nisan         Ay dolunay evresinde
22-23 Nisan   Lyrids meteor yağmuru
Mart Ayı Gök Olayları                                                                                                   Mayıs Ayı Gök Olayları