AY VE GEZEGENLER

AY

ay 5 Mayıs’ta dolunay evresinde olan Ay, 11 Mayıs’ta sondördün, 18 Mayıs’ta yeniay ve 25 Mayıs’ta ilkdördün evresinde olacaktır. 17 Mayıs’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 366.026 km uzakta olacak.26 Mayıs’da enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 404.245 km uzaklıkta görülecektir.
 may_moon

MERKÜR

2015 Mayıs ayında Boğa Takımyıldızı’nda bulunan Merkür ayın ilk yarısında gökyüzünde Güneş’ten uzaklaşmaya başlayancağından ayın ortalarına kadar gözlem için uygun konumda olacak ve akşamları günbatımından sonra batı ufku üzerinde gözlenebilecek. Ayın ikinci yarısı gökyüzünde yine Güneş’le yakınlaşmaya başlayacağından gözlenemeyecek.

 

VENÜS

Mayıs ayında gözlem için uygun konumda olan gezegen günler ilerledikçe Boğa Takımyıldızı’ndan İkizler Takımyıldızı’na geçecek ve günbatımından 2,5 saat sonrasına kadar batıda parlak bir şekilde gözlenebilecek.

 

MARS

Mayıs ayı boyunca kızıl gezegen Mars Güneş’in batısındadır. Mars, Mayıs ayında giderek Güneş’e yaklaşmaktadır. Uzanım açısının küçük olması nedeniyle gezegeni bu ay gözlemek mümkün değildir.

 

JÜPİTER

Mayıs ayı boyunca Yengeç Takımyıldızı’nda görülecek olan Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, gözlem süresi kısalmaya başlayacağından günbatımında gökyüzünün batı bölgesine gelmiş olacak ve gözlem için uygun konumda bulunacak. Jüpiter,Ay sonuna doğru geceyarısından kısa bir süre sonra batmış olacak. Hâlâ çok parlak olan gezegen ayın 24’ünde Ay’la yakın görünümde olacak.

 

SATÜRN

Mayıs ayı boyunca Akrep Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, yavaş yavaş gecenin hâkim gezegeni olmaya başlayacak ayın ilk haftasının ardından Güneş battıktan sonra doğudan yükselmeye başlıcak ve tüm gece gökyüzünde yer alacak. Satürn, ay sonunda neredeyse dolunay evresindeki Ay’la yakın görünümde olacak.

 

URANÜS

Mayıs ayı boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, ayın ilk günlerinde  Güneş ile birlikte doğacağından gözlemlenememektedir. Güneş’e gittikçe uzaklaşmasından dolayı ayın sonlarına doğru gezegeni gün doğumundan önce gözlemek mümkün olacaktır.  Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olacağından gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir.

 

NEPTÜN

Mayıs ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün sabaha doğru gün doğumuna yakın ufkun üstüne çıkmaktadır. Gezegeni gün doğumundan dolayı gözlemek mümkün olmayacaktır. Parlaklığı 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_May_2100

15 Mayıs 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_May_0000

15/16 Mayıs 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_May_0400

16 Mayıs 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

5  Mayıs         Ay dolunay evresinde.Satürn-Ay ile gökyüzünde yakın konuma gelecektir.
7 Mayıs          Merkür en büyük doğu uzanımında (21°)
11 Mayıs        Ay sondördün evresinde.
17 Mayıs        Ay Dünya’ya en yakın konumunda (366.026 km)
18 Mayıs        Ay yeniay evresinde.
19 Mayıs        Merkür ve Ay batı ufkunda birbirine yakın görünümde
21 Mayıs        Venüs ve Ay batıda birbirine yakın görünümde
23 Mayıs        Satürn karşı konumda.
24 Mayıs        Jüpiter ve Ay birbirine yakın görünümde
25 Mayıs        Ay ilkdördün evresinde.
26 Mayıs        Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.245 km)
 
Nisan Ayı Gök Olayları                                                                                              Haziran Ayı Gök Olayları