AY VE GEZEGENLER

AY

ay 9 Mart’ta yeniay evresinde olan Ay, 15 Mart’ta ilkdördün, 23 Mart’ta dolunay ve 31 Mart’ta sondördün evresinde olacaktır. 10 Mart’ta enberi konumunda olacak Ay, Yer’den 359500 km uzaklıkta olacaktır. 25 Mart’ta enöte konumunda olup, Yer’den 406100 km uzaklıkta görülecektir.
 mart_ay

MERKÜR

Mart ayının ilk haftasında Oğlak takımyıldızında olan Merkür, Güneş’in doğusunda ve yaklaşık 17° lik uzanım açısına sahiptir. Bu gezegen 15 Mart tarihinden sonra parlaklığı -0.9 kadir olup , Güneş’e yakın konumdadır.Güneş’ten daha önce doğar ve daha önce batar. Bu koşullardan dolayı Mart ayı boyunca Merkür gözlenemeyecektir.

VENÜS

Mart ayının ilk haftalarında Oğlak takımyıldızında olan Venüs, Güneş’in batısındadır. Uzanım açısı 32° ve parlaklığı -3.3 kadir olmasına rağmen, ay boyunca Güneş doğmadan önce, ufuk yüksekliği 5° iken Venüs’ü gözlemleyebiliriz.

MARS

Ayın ilk haftalarında Terazi takımyıldızında olan Mars 0 kadir parlaklığındadır. Mart ayının son haftalarında Akrep takımyıldızında görülmektedir. Mart ayı boyunca kızıl gezegen Mars, gece yarısında doğacak olup , Güneş doğana dek gözlenebilir.

JÜPİTER

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Mart ayında Başak takımyıldızı ve Aslan takımyıldızı arasındadır. Parlaklığı -2 kadir olup, uzanım açısı yaklaşık 170° dir. Güneş batarken Jüpiter doğuyor ve Güneş doğarken Jüpiter batıyor. Bu sebeple bu gezegen, Güneş doğana kadar gözlenebilir.

SATÜRN

Parlaklığı 0.6 kadir olan Satürn , Mart ayında Yılancı takımyıldızındadır. Uzanım açısı 100° olan bu gezegen, gece yarısından sonra doğuyor ve Güneş doğana kadar gözlenebilir.

URANÜS

Mart ayında Balık takımyıldızında olup, parlaklığı 6.25 kadir ve uzanım açısı 20° dir. Mart ayı boyunca bu gezegen gözlenemeyecektir.

NEPTÜN

Mart ayında Kova takımyıldızında olan Neptün’ün parlaklığı 8 kadirdir. Uzanım açısının 16° olması nedeni ile Mart ayı boyunca gözlenemeyecektir.

GECE GÖKYÜZÜ

martaksam15 Mart 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

martgece

15/16 Mart 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

martsabah

16 Mart 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Mart – Ay ve Satürn yakın konumda.
8 Mart – Jüpiter, karşı konumda.
9 Mart – Ay, yeniay evresinde
9 Mart – Tam Güneş tutulması. (Tutulma , Endonezya ve Pasifik okyanusunda görülecek. Türkiye’de görülmeyecektir. )
9 Mart – Ay, iniş düğümünde.
10 Mart – Ay, enberi konumunda Yer’e uzaklığı 359500 km olacaktır.
15 Mart – Ay, ilkdördün evresinde
20 Mart – İlkbahar ekinoksu
22 Mart – Ay, çıkış düğümünde.
22 Mart – Ay ve Jüpiter yakın konumda.
23 Mart – Ay, dolunay evresinde. Parçalı Ay tutulması. ( Tutulma; Doğu Asya, Doğu Avustralya, Pasifik okyanusu ve Alaska’da görülecektir. Türkiye’de görülmeyecektir.). Merkür, üst kavuşumda
25 Mart – Ay, enöte konumunda Yer’e uzaklığı 406100 km olacaktır.
28 Mart – Ay ve Mars yakın konumda.
29 Mart – Ay ve Satürn yakın konumda.
31 Mart – Ay, sondördün evresinde
Şubat Ayı Gök Olayları                                                                                                Nisan Ayı Gök Olayları