AY VE GEZEGENLER

AY

ay 4 Şubat’ta dolunay evresinde olan Ay, 12 Şubat’ta sondördün, 19 Şubat’ta yeniay ve 25 Şubat’ta ilkdördün evresinde olacaktır. 6 Şubat’ta, Ay ile Yer arasındaki uzaklık 406200 km değeriyle en büyük olacaktır ve aynı tarihte Ay’ın görünen açısal çapı 29′ 21”.2 olacaktır. 19 Şubat’ta, 357000 km değeriyle Yer’e en yakın konumunda bulunan Ay’ın, görünen açısal çapı bu sırada 33’45”.3 olacaktır.
 february_moon

MERKÜR

2015 Şubat ayının başlarında Oğlak Takımyıldızı’nda bulunan Merkür, Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda ve ufka yakın bir konumda olacağından gözlenmesi oldukça zor olacaktır. Ay’ın sonlarına doğru Kova Takımyıldızı’na doğru hareket edecek olan Merkür, uzanım açısı da artacağından Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda 10 dakika kadar gözlenebilecek.

 

VENÜS

Şubat ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda bulunacak olan Venüs, bir diğer adıyla Çoban Yıldızı, Güneş’in batışından itibaren batı ufkundayaklaşık 1 saat boyunca gözlenebilecektir. Ayrıca 22 Şubat’ta Mars ile çok bir konumda olacak ve iki parlak gezegen birbirlerin yarım derece uzaklıkta görülecektir.

 

MARS

Şubat ayının başlarında gün batımından hemen sonra batı ufkunda yaklaşık 1.5 saat izlenebilecek olan kızıl gezegeni ayın sonlarına doğru ise yine batı ufkunda yaklaşık 1 saat boyunca gökyüzünde görebileceğiz.Mars, 21 Şubat’ta Ay ve Venüs ile yakın konumda olacaktır.

 

JÜPİTER

Dev gezegen Jüpiter ay boyunca Yengeç ve Aslan Takımyıldızları’nın arasında bulunuyor. Şubat ayında Jüpiter,gece boyunca gözlenebilecektir. Ayrıca 6 Şubat’ta karşıkonumda olacak ve orta boy bir teleskop veya iyi bir dürbünle üzerindeki ayrıntıları ve dört büyük uydusunu görülebilecektir.

 

SATÜRN

Şubat ayı boyunca Akrep Takımyıldızı’nda görülecek olan Satürn, ayın ilk günlerinde gece yarısından sonra güneydoğudan yükselecek ve gece boyunca gözlenebilecektir.Ayın ilerleyen günlerinde ise her gün biraz daha erken doğacak ve ay sonuna doğru yaklaşık bir saat daha uzun gökyüzünde kalmış olacaktır.

 

URANÜS

Ay boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, ayın ilk günlerinde gün batımından sonra ideal bir teleskop veya dürbün ile batı ufkunda gözlenebilecektir. Ancak ay sonuna doğru Güneş’e yaklaşacağından gözlenebilirlik süresi düşecektir.

 

NEPTÜN

Gün doğumu ile Kova takımyıldızında Güneş’e çok yakın konumdayken doğan mavi gezen Neptün, gündüz gökyüzünde olacağından ay boyunca gözlenemeyecektir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_Subat_2000

15 Şubat 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Subat_0000

15/16 Şubat 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Subat_0400

16 Şubat 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

4 Şubat           Ay dolunay evresinde.
6 Şubat           Ay Yer’e en uzak konumda (406200 km).Jüpiter karşı konumda (4.35 AB).  Jüpiter ve uydularının gözlemi için uygun bir zaman.
12 Şubat         Ay sondördün evresinde.
13 Şubat         Ay – Satürn yakınlaşması (2.3°).
17 Şubat         Ay – Merkür yakınlaşması (3.5°).
19 Şubat         Ay yeniay evresinde ve Yer’e en yakın konumda (357000 km).
21 Şubat         Gece yarısından sonra Ay, Venüs ve Mars birbirlerine çok yakın konumda.
22 Şubat         Venüs – Mars yakınlaşması (0.4°). Gün batımından hemen sonra batı yönünde görülecektir.
25 Şubat         Ay ilkdördün evresinde.
26 Şubat         Ay –Aldebaran yakınlaşması (1°).
 
Ocak Ayı Gök Olayları                                                                                                  Mart Ayı Gök Olayları