AY VE GEZEGENLER

AY

ay 5 Haziran’da yeniay evresinde olan Ay, 12 Haziran’ da ilkdördün, 20 Haziran’da dolunay ve 27 Haziran’ da sondördün evresinde olacaktır.3 Haziran’ daenberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 361141 km uzakta olacaktır. 15 Haziran’da enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 405021 km uzaklıkta olacaktır.
 haziran_ay

MERKÜR

Haziran ayı boyunca Boğa takımyıldızında bulunacak olan Merkür, Güneş’in batısında bulunacak ve ay boyunca gündoğumundan önce doğu ufkunda bir teleskop ya da dürbün yardımıyla gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru Güneş’e yakın görünmeye başlayacak olan gezegenin gözlem süresi kısalacaktır. 5 Haziran tarihinde ise en büyük batı uzanımda olacaktır (24°).

VENÜS

Haziran ayında Boğa takımyıldızda bulunacak olan Venüs, bir diğer adıyla ‘çoban yıldızı’, Güneş ile beraber doğup, batacağından ay boyunca gözlemek mümkün olmayacaktır. Ay sonuna doğru ise İkizler takımyıldızı sınırlarında olacaktır.

MARS

Ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacak olan Mars, Güneşin batmasıyla birlikte 03:30 a kadar gözlenebilecektir. Parlaklığı yaklaşık -2 kadir olacaktır. Ay sonuna doğru yaklaşık iki saat daha erken batacağından gözlem süresi kısalacaktır.

JÜPİTER

Haziran ayı boyunca Aslan takımyıldızında bulunacak olan ‘dev gezegen’ Jüpiter, Güneş battıktan sonra gece yarısına kadar gözlenebilecektir. Ancak ay sonuna doğru bu süre yaklaşık iki saat azalacaktır. Parlaklığı yaklaşık -2 kadir olacaktır.  Ayrıca 11 Haziranda Ay ile yakın konumdayken batı yönünde görülebilecektir.

SATÜRN

Haziran ayı boyunca Yılancı takımyıldızı sınırlarında bulunacak olan ‘halkalı gezegen’ Satürn, Güneş battığı sırada doğacaktır ve gece boyunca gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru ise bu süre azalacaktır ve gezegen saat 03:00 civarında batacaktır. Ayrıca 3 Haziranda karşı konumda ve parlaklığı 0 kadir olacaktır, bu tarih Satürn’ü gözlemek için uygun bir zamandır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takım yıldızında bulunacak olan Uranüs, ayın başlarında yaklaşık olarak saat 03:00 da doğacak ve 1 saat kadar gözlenebilecektir (uzanım açısı 48°). Ayın sonlarına doğru ise gözlenebilirlik süresi yaklaşık bir saat daha artmış olacaktır. Ancak yaklaşık +6 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, ayın başlarında saat 01:30 civarında doğarken ilerleyen günlerde daha erken doğmaya başlayacaktır. Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Ancak sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.

GECE GÖKYÜZÜ

15.06.2016_Aksam_Ustu

15 Haziran 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15.06.2016_Gece_Yarisi

15/16 Haziran 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15.06.2016_Sabaha_Karsi

16 Haziran 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

3 Haziran                   Satürn, karşı konumda (0 kadir parlaklıkta).
5 Haziran                   Ay, yeniay evresinde.
11 Haziran                 Ay ve Jüpiter yakın görünümde.
12 Haziran                 Ay, ilkdördün evresinde.
18 Haziran                 Ay, Satürn ve Mars yakın görünümde.
20 Haziran                 Ay, dolunay evresinde.
21 Haziran                 Yaz gün dönümü. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanacaktır.
27 Haziran                 Ay, sondördün evresinde.
Mayıs Ayı Gök Olayları                                                                                           Temmuz Ayı Gök Olayları