AY VE GEZEGENLER

AY

ay Ayın 2’sin de dolunay evresinde olan Ay, 8 Temmuz’da sondördün, 16 Temmuz’da yeniay ve 24 Temmuz’da ise ilkdördün evresinde olacaktır. 31 Temmuz’da Ay tekrar dolunay evresinde olacaktır. 5 Temmuz’da enberi konumunda olan Ay’ın Yer’e olan uzaklığı 368723 km olacaktır. 21 Temmuz’da ise Ay Yer’e enötede ve Yer’e 404261 km uzaklıkta olacaktır.
 july_moon

MERKÜR

2015 Temmuz ayının başlarında Boğa Takımyıldızı’nda bulunan Merkür, Güneş’e yakın bir konumda olup saat 4 civarlarında doğu ufkunda Güneş doğmadan hemen önce gözlenebilmektedir. 10 Temmuz tarihinden itibaren Güneş’e çok yakın bir konumda olduğundan gözlenememektedir.

 

VENÜS

Temmuz ayının başında Güneş’in doğusunda olan Venüs, Aslan Takımyıldızı’nda olup Güneş batarken gözlenebilmekte ve bu yüzden de akşam yıldızı olmaktadır. Ayın son günlerinde Güneş’e yakın konumda olduğundan, Güneş’ten kısa bir süre sonra batacaktır. Dolayısıyla yeterli ufuk yüksekliğinde olmadığından gözlenmesi mümkün olmayacaktır.

 

MARS

Temmuz ayı boyunca kızıl gezegen Mars İkizler Takımyıldızı’nda olup Güneş’in hemen batısındadır. Ay boyunca Güneş’e çok yakın olacağından Temmuz ayında Mars’ı gözlemlemek mümkün olmayacaktır.

 

JÜPİTER

Temmuz ayı boyunca Aslan Takımyıldızı ile Yengeç Takımyıldızı arasında görülecek olan gaz devi Jüpiter gezegeni, ayın başlarında Venüs ile çok yakın konumda olup batı ufkunda yaklaşık 1 saat boyunca gözlenebilecek, gözlenme süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalacaktır. Jüpiter, 10 Temmuz itibari ile Güneş’e yaklaşmasından dolayı gözlemi mümkün olmayacaktır.

 

SATÜRN

Temmuz ayı boyunca Terazi Takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, Güneş’in daha batısında olduğundan dolayı Güneş battıktan sonra yaklaşık 4 saat boyunca gözlenebilecektir.

 

URANÜS

Temmuz ayı boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, ay başında gece yarısından sonra doğu ufkundan yükselecek ve bütün gece boyunca gözlenebilecektir. Ay boyunca her gün daha erken doğmaya başlayan Uranüs’ü, ayın sonlarına doğru daha uzun süre gökyüzünde görmek mümkün olacaktır. Ayın 9’un da son dördün evresinde bulunan Ay ile sabah güneş doğmada hemen önce gökyüzünde yakın konuma gelecektir.

 

NEPTÜN

Temmuz ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün, Ayın 6’sında şişkin evresinde bulunan Ay ile sabah güneş doğmada hemen önce gökyüzünde yakın konuma gelecektir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_July_aksam

15 Temmuz 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_July_gece

15/16 Temmuz 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_July_sabah

16 Temmuz 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Temmuz     Venüs ve Jupiter birbirlerine çok yakın konumda olacak.
2 Temmuz     Ay dolunay evresinde.
5 Temmuz     Ay Yer’e en yakın konumda ve Yer’e olan uzaklığı 368723 km olacak.
6 Temmuz      Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğu gün (Günöte). Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı 152,098.232 km olacak.
7 Temmuz    Cassini uzay aracı Titan’dan alçak geçiş yapacak.
8  Temmuz    Ay sondördün evresinde olup iniş düğümünde olacaktır.
 9 Temmuz     Ay ile Uranüs gün doğmadan hemen önce yakın konumda
 12 Temmuz  Ay – Aldebaran yıldızı ile yakın konumda.
14 Temmuz  “New Horizons”  (Yeni Ufuklar)  aracı  Plüton’a  en yakın geçişte.
 16 Temmuz    Ay yeniay evresinde.
18 Temmuz    Ay ve Jüpiter yakınlaşması.
19 Temmuz   Ay ve Venüs birbirlerine çok yakın konumda olacak.
21 Temmuz    Ay Yer’e en uzak konumda ve Yer’e 404261 km uzaklıkta olacak. Ay çıkış düğümünde.
 23 Temmuz     Merkür’ün Dünya’ya en uzak bulunduğu dış kavuşum konumundadır. Aynı zamanda uzaklık nedeniyle Merkür’ün görünür çapının en az olduğu (13 yay saniye) dönemdir.
 24 Temmuz    Ay ilk dördün evresinde. Saat 00:30 sularında Cüce gezegen Ceres, Dünya’ya en yakın konumda.(1.94739 AB)
 26 Temmuz    Ay ve Satürn birbirlerine çok yakın konumda olacak.
28-29 Temmuz  Delta Aquarids Meteor Yagmuru’nun en yoğun gözleneceği gecedir. Gecede yaklaşık 20 meteor görmek mümkündür. Ay dolunay evresine yaklaştığı için meteorların gözlemlenmesi zor olacaktır. Daha iyi görülmesi için gece yarısından sonraki saatler tercih edilmelidir.
30 Temmuz      Galileo’nun, Satürn’ün Halkalarını gözlemlemesinin 405. Yıldönümü (1610).
31 Temmuz     Ay dolunay evresinde.
 
Haziran Ayı Gök Olayları                                                                                         Ağustos Ayı Gök Olayları