AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

5 Ağustos’ta ilkdördün evresinde olan Ay, 12 Ağustos’ta dolounay, 19 Ağustos’ta sondördün ve 27 Ağustos’ta yeniay evresinde olacaktır. 10 Ağustos’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 359.800 km uzakta olacaktır. 23 Ağustos’ta enböte konumunda ise Yer’den yaklaşık 405.400 km uzaklıkta olacaktır.

 

 

MERKÜR

Ağustos ayının başında Aslan takımyıldızında bulunan Merkür Ayın yirmi biri itibariyle Başak takımyıldızına geçecektir. Gün batımından sonra batı ufkunda kısa süreli olarak gözlenebilecek olan gezegenin ortalama parlaklığı 0.2 kadirdir.

VENÜS

Ağustos ayının ilk on günü ıkizler takımyıldızında bulunan Venüs daha sonra Yengeç takımyıldızına geçecek, ayın son günlerini Aslan takımyıldızında tamamlayacaktır. Doğu yönünde Güneş’in doğmasından önce kısa süreli olarak gözlenebilecektir. Ağustos ayı süresince gezegenin ortalama parlaklığı -3.9 kadir olacaktır.

MARS

Ağustos ayının ilk günlerinde Koç takımyıldızında daha sonra Boğa takımyıldızında görülecektir. Gezegenin parlaklığı 0.2 kadir civarında olacaktır. Gece 12:30 civarı doğacak olan gezegen gün doğumuna kadar gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ağustos ayı boyunca Balina takımyıldızında görülecek gezegenin ortalama parlaklığı -2.7 kadir civarındadır. Saat 23:30 civarı doğacak olan gezegen gün doğumuna kadar gözlenebilecektir.

SATÜRN

Saat 21:00 civarı doğacak olan gezegen ay boyunca Oğlak takımyıldızınca bulunacaktır. Ortalama parlaklığı 0.34 civarı olan gezegen saat 4:00 civarı batacaktır.

URANÜS

Ağustos ayı boyunca Koç takım yıldızında bulunan Uranüs, akşam 00:30 civarında kuzey doğu ufkunda yükselecek ve Güneş doğana kadar gökyüzünde olacaktır. Ancak yaklaşık +5.8 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN

Gezegen, Ağustos ayının başında gece 22:00 sıralarında doğu ufkundan yükselecektir. Ayın ortalarından itibaren ise gözlem süresi yaklaşık 1 saat artacaktır. Ortalama parlaklığı yaklaşık +8.00 kadir civarında olacağı için gözlemlerde bir teleskoba ihtiyaç duyulacaktır. Ayın başlarında Balık takımyıldızında bulunan Neptün, Ayın 17’sinden sonra Kova takımyıldızında bulunacaktır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Ağustos 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ağustos 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ağustos 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
05 Ağustos : Ay ilkdördün evresinde
10 Ağustos : Ay enberi konumunda (359.800 km)
12 Ağustos : Ay dolunay evresinde
: Ay Starün yakın görünümde (3.9° )
: Perseid meteor yağmuru. Gözlenebilecek en iyi meteor yağmurlarındandır ve çok sayıda parlak meteor gözlenmektedir. 17 Temmuz’dan 24 Ağustos’a kadar devam eden bu meteor yağmuru 12 Ağustos gecesi maksimuma ulaşacaktır. Saatte ortalama 60 meteor gözlenmesi beklenmektedir (ışık kirliliğinin olmadığı yerlerde). Meteorlar Kahraman takımyıldızı doğrultusundan gelecektir.
15 Ağustos : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (1.9°)
19 Ağustos : Ay sondördün evresinde
: Ay ve Mars yakın görünümde (2.9°)
23 Ağustos : Ay enöte konumunda (405.400 km)
27 Ağustos : Ay yeniay evresinde

 

Temmuz Ayı Gök Olayları Eylül Ayı Gök Olayları