AY VE GEZEGENLER

AY

ay 29 Ağustos’ta dolunay evresinde olan Ay, 5 Eylül’de sondördün, 13 Eylül’de yeniay ve 21 Eylül’de ilkdördün evresinde olacaktır.28 Eylül’de enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 363434 km uzakta ve 33¢ görünen açısal büyüklükte olacak, 14 Eylül’de enöte konumunda ise  29¢.4 açısal büyüklükte Yer’den yaklaşık 405484 km uzaklıkta görülecektir.
 september_moon

MERKÜR

2015 Eylül ayında Başak takımyıldızı civarında bulunan merkür Güneş’e yakın bir doğu uzanımında olduğundan gözlenemeyecektir. 28 Eylül tarihinden itibaren Güneş’in doğusuna doğru güneşe çok yakın ilerlemiş olan gezegen Eylül ayını geride bırakacaktır.

 

VENÜS

Eylül ayının başında Yengeç takımyıldızında ve Güneş’in batısında olan Venüs’ün uzanım açısı gezegeni gözlemek için yeterlidir. Eylül ayın’ın sonuna kadar gittikçe Güneş’ten uzaklaşır. Bu nedenle 1 Eylül den itibaren gece 04:45 de doğu ufkunda gezegen doğmaya başlayacaktır.Güneş doğana kadar gözlenecektir.

 

MARS

Eylül ayı başlarında kızıl gezegen Mars Yengeç takımyıldızında olup Güneş’in batısındadır. Eylül ayı’nın sonlarına doğru Mars gittikçe Aslan takımyıldızına yaklaşmaktadır.1 Eylül gece 04:30 da doğmaktadır.Doğu ufkunda teleskop yardımı ile gözlenebilicektir.

 

JÜPİTER

Eylül ayı boyunca Aslan takımyıldızında görülecek olan Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, ayın başlarında Güneşin arkasında doğacak ve gözlenememektedir.27 Eylül  sabahına doğru saat 05:30 da güneşin batısında yani güneş doğmadan önce doğu ufkunda yarım saat  gözlenecektir.

 

SATÜRN

Eylül ayı boyunca Terazi takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay başında güney-batı ufkunda güneş battıktan sonra saat 19:30 dan itibaren 2 saat gözlenecektir. Eylül ayının sonuna doğru güneşin doğusunda güneş battıktan sonra yaklaşık 1 saat kadar gözlenecektir.

 

URANÜS

Eylül ayı boyunca Balık takımyıldızında görülecek olan Uranüs, 21:15 de doğacak ve çıplak gözle sönük olduğundan dolayı gözlenemeyecek.Dürbün veya teleskop yardımı ile gözlenebilecek. Eylül ayı sonuna doğru gözlem süresi artacaktır.

 

NEPTÜN

Eylül ayı boyunca Kova takımyıldızında görülecek olan Neptün, 20:30 da doğacak ve sönük olduğundan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_september_aksam

15 Eylül 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_september_gece

15/16 Eylül 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_september_sabah

16 Eylül 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Eylül                  Akşam Satürn 2 saat gözlenebilecek.Sabah Güneş doğmadan önce 2 saat Venüs çıplak gözle gözlenebilecek.
3 Eylül                  Sabah a karşı Mars ve Venüs çok yakın konumdalar.
4 Eylül                  Mars dış kavuşumda ve Ay sondördün evresinde olacak.
10 Eylül              Ay ve Venüs çok yakın konumdalar.
12    Eylül           Ay ve Jüpiter çok yakın konumdalar.Sabaha karşı 05:50 de doğu ufkunda kısa bir süre gölenebilir.
13 Eylül                Bu günde ay ışığı olmadığı için gece gökyüzü daha iyi gözlenir.Bu ayda parçalı güneş tutulması olacak ama türkiyeden gözlemlenemeyecek.
 14 Eylül               Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.463 km)
 19 Eylül               Ay Satürn’e  çok yakın konumda
23 Eylül                Sonbahar Ilımı (gece ve gündüz süreleri eşit)
28 Eylül                Ay Dünya’ya en yakın konumunda (356.879 km). Ay dolunay evresindedir. Bu tarihte gerçekleşmesi beklenen tam ay tutulması, Ankara’da yerel saat ile (yaz saati uygulaması dahil) 03:13’te başlayacak, 05:47’de tutulma ortasına ulaşacak ve 08:22’de son bulacaktır. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
30 Eylül                Ay çıkış düğümünde.
 
Ağustos Ayı Gök Olayları                                                                                              Ekim Ayı Gök Olayları