AY VE GEZEGENLER

AY

ay 4 Kasım’da dolunay evresinde olan ay, 10 Kasım’da sondördün evresinde, 18 Kasım’da yeniay evresinde ve 26 Kasım’da ilkdördün evresinde olacaktır. 6 Kasım’da enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 361400 km uzakta olacaktır. 21 Kasım’da enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 405502 km uzaklıkta olacaktır.
 

MERKÜR

Kasım ayının ilk haftasına Terazi takımyıldızı sınırlarında başlayıp, ay sonunda Akrep takımyıldızının sınırlarına ulaşmış olacaktır. Ay sonunda Güneş’e açısal olarak yeterli uzaklıkta olmasına ragmen, Güneş’in battığı saat aralıklarında yeterli ufuk yüksekliğinde bulunamaması sebebiyle gözlenemeyecektir.

VENÜS

Kasım ayında Başak ve Terazi takımyıldızıları üzerinde gezinecektir. Güneş doğmadan önce doğu ufkunda kısa bir süre gözlenebilecektir.

MARS

Kasım ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunucaktır. 15 Kasım tarihinde ise Güneş doğmadan yaklaşık 1 saat önce doğu ufkunda Ay ile yakın konumda gözlenebilecektir.

JÜPİTER

En büyük gezegen olan Jüpiter, Kasım ayının sonunda Güneş doğmadan yaklaşık 1 saat kadar önce gökyüzündeki yerini alacak ve yaklaşık olarak 15 derecelik ufuk yüksekliğine ulaşıp Güneş doğmadan önce çok kısa bir süre doğu ufkunda belirecektir. 13 Kasım’da Venüs ile, yakın konumda, Başak ve Terazi sınırları arasında, 17 Kasım’da ise Ay ve Venüs ile bir üçgen oluşturacak şekilde doğu ufkunda yer alacaktır.

 

SATÜRN

Güneş Sistemi’nin taçlı incisi Satürn kasım ayını Yılancı takımyıldızında tamamlayacaktır. 21 Kasım’da doğudan batıya doğru Ay-Satürn-Merkür sıralaması gerçekleşecek ancak henüz gökyüzünün aydınlık olması ve ufka yakınlıklarından dolayı bir dürbün ya da teleskop yardımı ile görülebileceklerdir. Ay başından sonuna doğru Güneş ile olan açısal ayrıklığı azalacak, bu nedenle en iyi ay başında Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda gözlenebilecektir.

URANÜS

Kasım ayı boyunca Balık takımyıldızı doğrultusundadır. Ay boyunca tüm gece gözlenebilecektir. Yaklaşık +6 kadir parlaklığında olduğundan, gözlenebilmesi için bir teleskop gerekecektir. 2-3 Kasım’da nispeten Ay yakınında olacağından bu tarihte gözlenmesi zordur.

NEPTÜN

Güneş Sistemi’nin sınır gezegeni olan Neptün, Kasım ayında Güneş’in batışıyla gözlenebilir olacaktır. Yaklaşık +8 kadirlik parlaklığı sebebiyle bir teleskop ile gözlenmesi gerekmektedir. Ay boyunca Kova takımyıldızında gezinecektir.

GECE GÖKYÜZÜ

15 Kasım 2017 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Kasım 2017 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Kasım 2017 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

6 Kasım Ay ve Mars gökyüzünde yakın izlenecek.
4 Kasım Ay dolunay evresinde.
10 Kasım Ay son dördün evresinde.
13 Kasım Venüs – Jüpiter yakınlaşması (0.3°).
17 – 18 Kasım 15 – 20 Kasım aralığında gözlenebilecek olan Aslan (Leonid) Meteor Yağmuru (yaklaşık olarak saatte 15 tane izlenebilecek) maksimum seviyesinde.
18 Kasım Ay yeniay evresinde.
24 Kasım Merkür en büyük doğu uzanımında (22°).
25 Kasım Ay ve Jüpiter gökyüzünde yakın izlenecek.
26 Kasım Ay ilkdördün evresinde.
26 Kasım Merkür ile Satürn gökyüzünde yakın konumda izlenecektir.
28 Kasım Merkür – Satürn yakınlaşması (3°).
 
Ekim Ayı Gök Olayları                                                                                                  Aralık Ayı Gök Olayları