Bir çok tartışmanın odağında yer alan, hayat olup olmadığı sürekli tartışılan “Kızıl Gezegen” Mars, 60.000 yıl aradan sonra 27 Ağustos 2003 Çarşamba günü Dünya’ya en yakın konumda bulundu. Bu tarihte Dünya ile Mars arasındaki uzaklık yaklaşık 55.758.000 km’ye kadar indi. Bu karşılaşmada Mars, normalden iki kat daha büyük ve altı kat daha parlak gözüktü.

27 Ağustos 2003 Çarşamba günü tüm dünya büyük bir heyecanla Mars’ı gözledi. Los Angeles’dan Ürdün’e, Bolivya’dan Tayland’a heyecan ve merakla bekleyen herkes teleskoplarını gökyüzüne çevirip “Kızıl Gezegen” i seyretti. Ülkemizde de “Kızıl Gezegen” e olan ilgi oldukça fazla idi. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de vatandaşlar Mars’ı izleyebilmek için gözlemevlerine akın etti. Ankara’daki Mars Gözlem Şenliği Ahlatlıbel’deki Ankara Üniversitesi Gözlemevi’nde gerçekleşti ve Gözlemevi daha önce görmediği kadar yoğun bir kalabalıkla dolup taştı.

İlginin oldukça yoğun olduğu şenlikte zaman zaman trafikte kilitlenmeler yaşandı. Gözlemevi’nde bulunan biri 15cm çapında mercekli, diğeri 30cm çapında aynalı iki teleskop önünde uzun kuyruklar oluşturan Ankaralılar, Mars’ı daha yakından görmenin heyecanını yaşadı. Bir yandan teleskoplarla Mars gözlenirken, diğer yandan da Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mensupları, sinevizyon gösterileri ile başta Mars olmak üzere Güneş Sistemi ve diğer gök cisimleriyle ilgili ziyaretçilere açıklayıcı bilgiler sundular. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök de eşi Özenç Özkök ile birlikte Gözlemevi’ne gelerek Mars’ı izledi. Orgeneral Özkök’e, Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Arslan, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Aydın ile Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Berahitdin Albayrak eşlik ettiler. 14 Eylül 2003 Pazartesi’ye kadar süren etkinlikler süresince Gözlemevi’ni yaklaşık 6000 kişi ziyaret etti.