AY VE GEZEGENLER

AY

ay

7 Ağustos’ta dolunay evresinde olan Ay, 15 Ağustos’ta sondördün, 21 Ağustos’ta yeniay ve 29 Ağustos’ta ilkdördün evresinde olacaktır. 2 Ağustos’ta enöte konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 405000 km uzakta olacaktır. 18 Ağustos’ta enberi konumunda ise Yer’den yaklaşık 366100 km uzaklıkta olacaktır.

 

MERKÜR

Ağustos ayı boyunca Aslan takımyıldızında bulunacak olan Merkür, Güneş’e çok yakın konumda olduğundan dolayı gözlemlenebilmesi mümkün değildir. Ay boyunca ortalama parlaklığı +2 kadirdir.

VENÜS

Ağustos ayı başında İkizler takımyıldızında olan Venüs, bir diğer adıyla ‘çoban yıldızı’, ay sonuna doğru Yengeç takımyıldızına geçecektir. Güneş doğmadan önce doğu ufkunda gözlenebilecektir. Ay boyunca yaklaşık parlaklığı -4 kadir civarındadır.

MARS

Ay başında Yengeç takımyıldızında bulunacak olan Mars, ay sonuna doğru Aslan takımyıldızında görülecektir. Ay boyunca Güneş ile doğup battığı için gözlenemeyecektir.

JÜPİTER

Ağustos ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunacak olan dev gezegen Jüpiter, Güneş battıktan sonra gece yarısına kadar batı ufku civarında gözlenebilecektir. Ancak ay sonuna doğru bu süre yaklaşık iki saat azalacaktır. Parlaklığı yaklaşık -1.70 kadir civarında olacaktır.

SATÜRN

Ağustos ayı boyunca Yılancı takımyıldızı sınırlarında bulunacak olan halkalı gezegen Satürn, Güneş battığı sırada gökyüzünde olacak ve gece yarısına kadar gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru gözlenebileceği süre azalacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık 0 kadir olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ayın başlarında olarak saat 23:00’te doğacak ve 5 saat kadar gözlenebilecektir. Ayın sonlarına doğru ise gözlenebilirlik süresi yaklaşık bir saat daha artmış olacaktır. Ancak yaklaşık +6 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, ayın başlarında saat 21:00 civarında doğarken ilerleyen günlerde daha erken doğmaya başlayacaktır. Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Ancak sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.

GECE GÖKYÜZÜ

15 Ağustos 2017 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Ağustos 2017 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Ağustos 2017 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Ağustos Ay enöte konumunda (405000 km)
3 Ağustos Ay ve Satürn yakın görünümde (3.8°)
7 Ağustos Ay dolunay evresinde.
7 Ağustos Parçalı Ay tutulması. Ülkemizden başlangıcı gözlenemeyecek olan bu tutulma Türkiye Saati ile 18.48’de başlayacaktır. Tutulma ortası 21.20’de gerçekleştikten sonra tutulma 23.53’te bitecektir.
12-13 Ağustos Perseids meteor yağmuru (yaklaşık 60 adet/saat).
15 Ağustos Ay sondördün evresinde
18 Ağustos Ay enberi konumunda (366100 km)
19 Ağustos Ay ve Venüs yakın konumda olacaktır.( 2.3°)
21 Ağustos Ay, yeni ay evresinde ve çıkış düğümü noktasında olacaktır.Tam Güneş tutulması. Türkiye’den gözlenemeyecektir. Pasifik Okyanusundan başlayıp Amerika Birleşik Devletleri merkezi boyunca gözlenecek ve Atlantik Okyanusunda sona erecektir.
25 Ağustos Ay ve Jupiter yakın konumda olacaktır.( 3.7°)
26 Ağustos Merkür iç kavuşumda olacaktır.
29 Ağustos Ay, ilkdördün evresinde olacaktır.
30 Ağustos Ay ve Satürn yakın konumda.( 3.9°)
Temmuz Ayı Gök Olayları                                                                                            Eylül Ayı Gök Olayları