AY VE GEZEGENLER

AY

ay 5 Ekim’de dolunay evresinde olan Ay, 12 Ekim’de son dördün, 19 Ekim’de yeniay ve 28 Ekim tarihinde ilk dördün evresinde olacaktır. 9 Ekim’de enberi de olan Ay’ın uzaklığı 366900 km olacaktır. 25 Ekim’de enöte de bulunan Ay’ın uzaklığı ise 405200 km olacaktır.
 

MERKÜR

Ekim ayı sonuna kadar Başak takımyıldızında bulunan Merkür Güneş’e çok yakın bir konumda olduğundan gözlenememektedir. 10 Ekim tarihinden itibaren Güneş’in batısına doğru ilerlemiş olan gezegen ayın sonuna kadar ilerlemesini sürdürecek ve Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -0.5 kadir olan Merkür, Güneş’e yakın konumlarda olduğundan çıplak gözle gözlemlemek çok mümkün değildir.

VENÜS

Ekim ayı başlarında Aslan takımyıldızında görülen Venüs gezegeni ay ortalarında Başak takımyıldızına geçecektir. Gezegeni gün doğumunda gözlemleyebilmek için en uygun saatlerdir. Venüs, Ekim ayının sonuna doğru gittikçe Güneş’e yaklaşacak olan gezegenin gözlemlemek mümkün olmayacaktır. Yaklaşık -4 kadir parlaklığında olan Venüs’ü çıplak gözle gözlemek mümkündür.

MARS

Kızıl gezegen Mars Ekim ayının başlarında Aslan takımyıldızında olup, ay ortalarında Başak takımyıldızna geçecektir. Yaklaşık +2.0 kadir parlaklığnda olan gezegeni gün doğumunda gözlemleyebilmek için en uygun saatlerdir.

JÜPİTER

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, Ekim ayı boyunca Başak takımyıldızında görülecek olup Güneş’e çok yakın konumda olduğundan ay boyunca gözlemlenemeyecektir. Parlaklığı yaklaşık -1.6 kadir kadardır.

SATÜRN

Ekim ayı boyunca Yılancı Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay boyunca güneş battıktan sonra batı ufkunda yaklaşık 2 saat boyunca gözlemlemek mümkündür. Görülme süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalmaktadır. Ay boyunca parlaklığı +0.5 kadirdir.

URANÜS

Ekim ayı boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, Güneş battıktan sonra tüm gece boyunca gökyüzünde gözlemlenebilecektir. Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olacağından gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir. Çıplak gözle gözlenememektedir.

NEPTÜN

Ekim ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün, Güneş battıktan hemen sonra doğmaktadır. Gece 04.00’a kadar gözlemek mümkündür. Parlaklığı 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır. Düşük parlaklığından dolayı gezegen çıplak gözle gözlenememektedir.

GECE GÖKYÜZÜ

15 Ekim 2017 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Ekim 2017 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Ekim 2017 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Ekim Venüs doğu uzanım açısında olacaktır. (24.5°)
5 Ekim Venüs ve Mars çok yakın konumda olacaktır. Ay, Dolunay evresinde olacaktır. (0.2° K)
6-8 Ekim Draconids meteor yağmuru (saatte yaklaşık 10 meteor)
8 Ekim Merkür dış kavuşumda olacaktır.
9 Ekim Ay ve Aldebaran yakın konumda olcaktır. (0.6° G)
12 Ekim Apollo Asteroid 2012 TC4 Dünya’ya yakın geçişi (Yaklaşık 0.0009 AB). Ay, sondördün evresinde olacaktır.
15 Ekim Ay ve Regulus yakın konumda olacaktır. (0.2° G)
17 Ekim Ay ve Mars yakın konumda olacaktır. (1.9° G)
18 Ekim Ay ve Venüs yakın konumda olacaktır. (2.1° G)
19 Ekim Uranüs karşı konumda. Ay, yeni ay evresinde olacaktır.
21-22 Ekim Orionid meteor yağmuru (saatte yaklaşık 20 meteor)
24 Ekim Ay ve Satürn yakın konumda olacaktır. (3.6° G)
26 Ekim Jupiter dış kavuşumda olacaktır.
28 Ekim Ay, ilk dördün evresinde olacaktır.
 
Eylül Ayı Gök Olayları                                                                                                 Kasım Ayı Gök Olayları