AY VE GEZEGENLER

AY

  4 Şubat’ta ilkdördün evresinde olan Ay, 11 Şubat’ta Dolunay, 18 Şubat’ta sondördün ve 26 Şubat’ta yeniay evresinde olacaktır. 6 Şubat’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 368816 km uzakta olacaktır. 19 Şubat’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 404376 km uzaklıkta olacaktır.
 


[table id=81 /]


Merkür

 Şubat ayı başında Yay takımyıldızında
bulunacak olan Merkür, Güneş’in batısında yer alacak ve ay boyunca gündoğumundan önce doğu ufkunda bir teleskop ya da dürbün yardımıyla gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru Güneş’e yakın görünmeye başlayacak olan gezegenin gözlem süresi kısalacaktır. Ay sonuna doğru ise Kova takımyıldızının sınırlarında bulunacaktır.
 
 
 
 


Venüs

 Şubat ayında Balık takımyıldızında bulunacak olan Venüs, bir diğer adıyla ‘çoban yıldızı’, Güneş’in doğusunda bulunacak ve Güneş battıktan sonra gözlenebilecektir. Şubat ayı başında 45 olan uzanım açısı, ay sonunda 33 olacak ve gezegenin gözlem süresi kısalacaktır.
 
 
 
 


Mars

 Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Mars, Güneş’in doğusunda bulunacak ve Güneş battıktan sonra gözlenebilecektir. Parlaklığı yaklaşık 1 kadir olacaktır. Ayrıca Şubat ayı başında, Ay ile yakın konumdayken batı yönünde görülebilecektir.
 
 
 
 
 


Jüpiter

 Şubat ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunacak olan dev gezegen Jüpiter, gece yarısı doğacak ve Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Ayrıca ay sonuna doğru bu süre yaklaşık iki saat artacaktır. Parlaklığı yaklaşık -2 kadir olacaktır.  
 
 
 
 
 


Satürn

 Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş’in doğusunda bulunacak ve Güneş battıktan sonra 4 saat kadar gözlenebilecektir. Ayın sonlarına doğru ise gözlenebilirlik süresi yaklaşık bir saat daha azalmış olacaktır. Ancak yaklaşık +6 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir.
 
 
 
 


Neptün

 Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan Neptün, Güneş’in doğusunda yer alacaktır. Şubat ayı başlarında 27◦ olan uzanım açısı, ay sonlarında 2◦ ‘ye düşecek ve Gezegen Güneş ile beraber doğup batacağından dolayı gözlemi mümkün olmayacaktır.
 
 
 
 
 


15 Şubat 2017 Akşam gökyüzü


15 Şubat 2017 Geceyarısı gökyüzü


15 Şubat 2017 Sabaha karşı gökyüzü


GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
 
1 Şubat                       Ay, Venüs ve Mars yakın görünümde.
 
4 Şubat                       Ay, ilkdördün evresinde.
 
11 Şubat                     Ay, dolunay evresinde.
                                    Yarıgölge Ay Tutulması: Batı Asya, Afrika, Avrupa, Grönland ve
Amerika’dan görülebilecek. Ülkemizden de tutulmanın tamamı gözlenebilecektir. Türkiye Saati ile 01:32’de başlayacak, tutulma ortası 03.44’te gerçekleşecek ve tutulma sabaha karşı 05.55’te son bulacaktır.
 
16 Şubat                     Ay ve Jüpiter yakın görünümde.
 
18 Şubat                     Ay, sondördün evresinde.
 
21 Şubat                     Ay ve Satürn yakın görünümde.
 
26 Şubat                     Ay, yeniay evresinde.
                                    Halkalı Güneş Tutulması: Güney Amerika’nın güneyi, Pasifik Okyanusu’nun güneyi, Antarktika, Afrika’nın güneyi ve Atlantik Okyanusu’nun güneyinden izlenebilecek halkalı tutulma 1 dakika 18 saniye sürecektir. Ülkemizden gözlenemeyecektir.

Mart