AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Ocak’ta sondördün evresinde olan Ay, 10 Ocak’ta yeniay, 17 Ocak’ta ilkdördün ve 24 Ocak’ta dolunay evresinde olacaktır. 15 Ocak’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 369600 km uzakta olacaktır. 30 Ocak’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 404600 km uzaklıkta olacaktır.

 ocak_ay
 

MERKÜR

Ocak ayı boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan Merkür, Ayın başlarında günbatımından hemen sonra batı ufkunda görülecektir. Ayın ilk haftasından sonra ise Güneş ile yakın konumda olacaktır. Ayın son haftasında ise gündoğumundan hemen önce doğu ufkunda tekrar gözlenebilir olacaktır. Ortalama parlaklığı +1 kadirdir.

VENÜS

Ocak ayı başlarında Akrep takımyıldızında bulunacak olan Venüs, ayın sonlarına doğru ise Yay takımyıldızında bulunacaktır. Ay boyunca gün doğumundan önce yaklaşık iki saat doğu yönünde gözlenebilir olacaktır. 9 Ocak’ta ise Satürn ile çok yakın görünümde olacaktır. Ortalama parlaklığı -4 kadirdir.

MARS

Ocak ayı başlarında Başak takımyıldızında bulunacak olan Mars, gece yarısından yaklaşık iki saat sonra doğacak ve gün doğumuna kadar gökyüzünde bulunacaktır. Ayın ilerleyen günlerinde ise doğuya doğru hareketini sürdürecek olan ‘kızıl gezegen’ giderek daha erken doğmaya başlayacak ve ay sonunda Terazi takımyıldızında bulunacaktır. Ortalama parlaklığı +1 kadirdir.

JÜPİTER

Ay boyunca Başak takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter, ayın başında gece yarısına doğru doğacaktır ve gündoğumuna kadar gökyüzünde olacaktır. Ortalama parlaklığı -2.2 kadirdir.

SATÜRN

Ay boyunca Yılancı takımyıldızında bulunan Satürn, ayın ilk haftasında gün doğumundan yaklaşık iki saat önce doğacaktır ve Güneş doğana kadar gökyüzünde olacaktır. Ayın sonuna doğru ise gökyüzünde kalma süresi üç saat olacaktır. 9 Ocak’ta ise sabaha karşı Venüs’le çok yakın konumda olacaktır. Ortalama parlaklığı +0.5 kadirdir.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ayın başlarında gün batımından itibaren gece yarısına kadar gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru ise yaklaşık bir saat daha erken batacaktır ve gözlem süresi kısalmış olacaktır. Ortalama parlaklığı +5.8 kadirdir. Bu nedenle çıplak gözle görülemez. Ancak uygun bir dürbün ya da teleskop ile gözlenebilir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, ayın başlarında gün batımından itibaren saat 21:00’a kadar gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru ise yaklaşık bir saat daha erken batacaktır ve gözlem süresi kısalmış olacaktır. Ortalama parlaklığı +8 kadirdir. Bu nedenle çıplak gözle görülemez. Ancak uygun bir dürbün ya da teleskop ile gözlenebilir.

GECE GÖKYÜZÜ

15.01.2016 Aksam Ustu

15 Ocak 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15.01.2016 Gece Yarısı

15/16 Ocak 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15.01.2016 Sabaha Karsı

16 Ocak 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Ocak            Dünya, Güneş’e en yakın konumunda (147 Milyon km).
3 Ocak            Ay, Mars ve Spika birbirine yakın görünümde.
4 Ocak            Quadrantid Meteor Yağmuru
7 Ocak            Ay, Venüs, Satürn ve Antares sabah doğu ufkunda yakın görünümde.
9 Ocak            Venüs ve Satürn sabah doğu ufkunda çok yakın görünümde.
15 Ocak          Ay, enberi konumunda (369600 km)
20 Ocak          Ay ve Aldebaran çok yakın görünümde.
28 Ocak          Ay ve Jüpiter yakın görünümde.
30 Ocak          Ay, enöte konumunda (404600 km).

Şubat Ayı Gök Olayları