AY VE GEZEGENLER

AY

ay 6 Mayıs’ta yeniay evresinde olan Ay, 13 Mayıs’ta ilkdördün, 21 Mayıs’ta sondördün evresinde olacaktır. 30 Mayıs’ta dolunay evresindeyken Maviay olarak görülecektir. 6 Mayıs’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 357827 km uzakta olacak, 18 Mayıs’ta enöte konumunda olup Yer’den yaklaşık 405933 km uzaklıkta görünecektir.
 mayıs_ay

MERKÜR

Merkür, ayın başlarında Boğa takımyıldızından ayrılarak Balina takımyıldızına doğru kaymaktadır. Parlaklığı yaklaşık +4 kadir olan gezegen Mayıs ayı boyunca Güneş’e çok yakın olduğundan görülememektedir. 2016 yılının en önemli gök olaylarından birisi olarak kabul edilen Merkür gezegeninin, Güneş’in önünden transit geçişi 9 Mayıs’ta gerçekleşecektir.

VENÜS

Mayıs ayının başlarında Balık takım yıldızında görülecek olan Venüs, ayın ikinci haftasından itibaren Boğa takımyıldızında görülecektir. Parlaklığı yaklaşık  -4 kadir olacaktır ve Güneş’e çok yakın olmasından dolayı Mayıs ayı boyunca gözlenemeyecektir.

MARS

Kızıl gezegen Mars, Mayıs ayının büyük bir bölümünde Akrep takımyıldızında olup, ayın sonuna doğru Terazi takımyıldızı yönünde ilerlemektedir. Haziran ayı boyunca parlaklığı yaklaşık -1.6 kadirdir. 22 Mayıs tarihinde karşı konumda olacak olan Mars gezegeni 0.51 AB uzaklıkta olacaktır.

JÜPİTER

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, Mayıs ayı boyunca Aslan takımyıldızında görülecek ve ayın başlarında Güneş battıktan sonra yaklaşık 6-6.5 saat boyunca gözlenebilecektir, parlaklığı -1.7 kadir kadardır. Gözlenme süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalacaktır.

SATÜRN

Mayıs ayı boyunca Akrep Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay başında gece yarısına doğru doğarak bütün gece boyunca gözlenebilecektir ve parlaklığı 0.3 kadirdir. Ay boyunca her gün daha erken doğmaya başlayan Satürn ayın sonlarına doğru daha uzun süre gökyüzünde olacak ve çıplak gözle gözlenebilecek.

URANÜS

Mayıs ayı boyunca Balık takımyıldııznda bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +6 kadir olan gezegen  Güneş ile yakın saatlerde doğup batacağından dolayı gözlenemeyecektir.

NEPTÜN

Mayıs ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün, Güneş’in batısındadır. Ay boyunca bu konumunu korumaktadır. Mayıs ayının sonlarına doğru maksimum 2 saat gözlenebilir. Parlaklığı 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır. Düşük parlaklığından dolayı gezegen çıplak gözle gözlenememektedir.

GECE GÖKYÜZÜ

mayıs.akşam

15 Mayıs 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

mayıs.gece

15/16 Mayıs 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

mayıs_sabah

16 Mayıs 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

5 Mayıs          Eta Aquarid Meteor Yağmuru (saatte 60)
 6 Mayıs         Dünya Uzay Günü.  Ay, yeniay evresinde olup, enberi konumundadır. (357827 km)
 9 Mayıs          Merkür Güneş’in önünden geçecektir (transit). Ülkemizde bu geçiş saat 14.10’da Merkür’ün Güneş diskinin doğu kenarına değmesiyle başlayacak ancak Güneş batacağından geçişin sonu görülemeyecektir.
13 Mayıs         Merkür ile Venüs gezegenleri yakın konumda (0.4 derece)Ay, ilkdördün evresinde olup Aslan takımyıldızında gözlenecektir.           
14 Mayıs        Dünya Astronomi Günü
15 Mayıs         Ay ve Jüpiter yakın konumda olacaktır.
18 Mayıs         Ay, enöte konumdadır. (405933 km)
21 Mayıs        Ay, Dolunay evresinde olup, Akrep takımyıldızında gözlenecektir.
22 Mayıs        Mars, karşı konumda. Ay, Satürn ve Mars yakın görünümde olacaktır.
29 Mayıs        Ay, Sondördün evresinde olup Balık takımyıldızında gözlenecektir.
30 Mayıs         Ay, sondördün evresindedir. Mars,  Dünya’ya en yakın konumdadır. (75 milyon km)
Nisan Ayı Gök Olayları                                                                                              Haziran Ayı Gök Olayları