IOTA / ME PHOTOMETRIC OBSERVATIONS OF EXOPLANET TRANSITS WORKSHOP

15 – 18 Ekim 2018, Ankara Üniversitesi

International Timing Association (IOTA) 1983’ten beri özellikle gökcisimlerinin birbirlerini örtme zamanlarının belirlenmesi ve örtme olaylarının gözlemlerinin Dünya çapında organize edilmesi konusunda faaliyet gösteren gönüllü bir uluslararası bilim ve araştırma organizasyonu olarak hizmet vermektedir. Bu organizasyonun Ortadoğu şubesi IOTA / Middle East (kısaca IOTA / ME) ise bu bölgedeki amatör astronom ve gözlemevlerinin koordinasyonu ve eğitimleri konusunda çalışmalar yürüten IOTA üyesi bir organizasyondur. IOTA / ME yıldızlarının önünden geçiş yapan ötegezegenlerin ışıkölçüm gözlemleri konusunda Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün bu alanda tecrübe sahibi araştırmacılarından bir eğitim talebinde bulunmuş ve bu doğrultuda “IOTA / ME Ötegezegen Geçişlerinin Fotometrik Gözlemleri” başlıklı uluslararası katılımlı bir çalıştay, üniversitemizin himayesi ve destekleriyle 15 – 18 Ekim 2018 tarihleri arasında Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştrıma Uygulama Merkezi (Kreiken Rasathanesi)’nde gerçekleştirilmiştir. Tüm ders ve uygulamaların İngilizce olarak yapıldığı çalıştaya Türkiye ve İran’ın çeşitli üniversitelerinden lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin yanı sıra yine İran’dan bazı amatör astronomlar eğitim amacıyla katılmışlardır. Üniversitemizden 3 lisans ve yüksek lisans öğrencisinin aralarında bulunduğu toplam 19 öğrenci, gün içerisinde Astronomi ve Uzay Bililmleri Bölümü’nün sınıfları ve bilgisayar laboratuvarında gördükleri teorik ve bilgisayar başındaki uygulamalı derslerin yanı sıra, geceleyin Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde düzenlenen gecelik gözlemlere katılmışlar ve 35 cm’lik T35 teleskobunda seçilmiş bazı ötegezegen geçişlerini ışıkölçüm yöntemiyle gözlemişlerdir. Çalıştayın ilk gününde kendilerine verilen ışıkölçüm gözlem verileri üzerinde öğrendikleri işlemleri uygulayarak, ötegezegen geçişi kaynaklı ışık değişimlerini elde eden ve bu değişimleri modelleyerek geçiş yapan gezegenlerin parametrelerini belirleyen çalıştay katılımcıları, çalıştayın son gününde bulgularını sunarak çalıştayı başarıyla tamamlamışlardır. Katılımclara sertifikaları 18 Ekim 2018, Perşembe günü, Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür V. Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Astronomi ve Uzay Bilimlleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Baştürk ve IOTA / ME Başkanı Atila Poro tarafından takdim edilmiştir. Çalıştay, ülkelerimiz arasında bilimsel araştırmalar ve gözlemler konusundaki işbirliklerinin arttırılarak devamı dilekleri ile sona ermiştir. Çalıştay web sayfası için tıklayınız.

[nggallery id=236]