9 Mayıs 2016, Merkür Geçişi
Merkür geçişini canlı izlemek için burayı tıklayabilirsiniz.
Merkür gezegeninin Güneş etrafındaki yörünge dönemi 88 gündür. Kavuşum dönemi ise 116 gündür (Dünya’nın bir yılının 1/3’ü). Bu nedenle Merkür 1 yıl boyunca en az 3 kez “iç kavuşum” durumunda bulunabilir (yani Yer ile Güneş arasından geçer). Bu durumda Merkür’ün karanlık yüzeyinin izdüşümü bazen Güneş diski üzerinde görülebilmektedir. Bu özel duruma “transit” veya “geçiş” adı verilmektedir.
Merkür yörüngesinin ekliptiğe eğimi 7° olduğundan, her iç kavuşumda Merkür görüntüsü Güneş diski üzerine düşmez. Merkür geçişleri ancak Mayıs veya Kasım aylarında bir iç kavuşum gerçekleşirse gözlenebilir. Çünkü bu aylarda Yer, kendi yörüngesi ile Merkür yörüngesinin arakesiti olan doğrultuya çok yakın konumlardadır. Sadece bu sıralarda gerçekleşen bir iç kavuşum anındaMerkür kabaca ekliptik düzleminde yer alır ve geçiş izlenebilir. Kasım geçişleri 7, 13 veya 33 yıl aralıklarla, Mayıs geçişleri ise 13 veya 33 yıl aralıklarla oluşur. Gelecek yıllarda gerçekleşecek olan Merkür geçişi tarihleri; 11 Kasım 2019, 13 Kasım 2032, 7 Kasım 2039, 7 Mayıs 2049 şeklindedir.
9 Mayıs 2016 Merkür geçişi, Ankara için Türkiye Saati İle 14:12’de Güneş’in görünen diski ile Merkür’ün görünen diskinin dıştan teması ile başlayacak. 14:15’te Merkür diski Güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek. 17:57’de Merkür diski, Güneş diski üzerindeki yolunun ortasına gelmiş olacak. Merkür, Güneş önünden geçmeye devam ederken Türkiye Saati İle (TSİ) Güneş, Ankara’da 19:51’de ufkun altına ineceğinden, bizim için geçiş gözlemi sona erecek ve geçiş daha batıdaki noktalardan gözlenmeye devam edecek. Saat 21:42’de ise Merkür’ün Güneş önünden geçişi sona erecek.
Merkür Geçişi Simülasyonu
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi, Merkür Geçişi’ni Ankaralılara izlettirmek üzere bir etkinlik düzenliyor. Saat 13:30’da başlayacak etkinlik Güneş batana kadar sürecek. Etkinlik boyunca Rasathane farklı tekniklerle gözlem yapmak üzere özel donanımlı üç teleskobuyla hizmet verecek. Merkür Geçişi hakkında bilgi verici bir sunum dinleyebilecek ve uzman gökbilimcilerden de konu hakkında merak ettiklerini öğrenebilecek olan katılımcılar, etkinliğin katılım bilgilerine http://rasathane.ankara.edu.tr/?event=ozel­etkinlik-merkur­gecisi­9­mayis­2016­pazar­aksami adresinden ulaşabilir. 9 Mayıs günü Ankara’da havanın parçalı ve az bulutlu olması bekleniyor. Ayrıca geçiş, etkinliğe katılamayanlar için http://meteo.ankara.edu.tr/merkur_gecisi adresinden de canlı yayınlanıyor olacak.
UYARI: GÜNEŞ’E BELLİ AMAÇLA ÜRETİLMİŞ ÖZEL FİLTRELER KULLANILMAKSIZIN DOĞRUDAN ÇIPLAK GÖZLE, FOTOĞRAF MAKİNASIYLA, DÜRBÜNLE VEYA TELESKOPLA BAKMAK GÖZLERDE KALICI HASARA, HATTA KÖRLÜĞE SEBEP OLABİLİR!
merkur