AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

1 Nisan’da yeniay evresinde olan ay 9 Nisan’da ilkdördün, 16 Nisan’da dolunay, 23 Nisan’da sondördün evresinde olacaktır. 30 Nisan’da yeniden yeniay evresinde olacaktır. 7 Nisanda enöte konumunda bulunan Ay Dünya’dan 404.400km uzaklıkta bulunacaktır. 19 Nisan’da enberi konumunda olacak olan Ay Dünya’dan 365.100 km uzakta olacaktır.

 

 

MERKÜR

Ayın ilk on günü Balık takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra Koç takımyıldızına geçecek ve ayın sonlarına doğru Boğa takımyıldızında olacaktır. Ortalama parlaklığı -1.5 kadir civarında olan gezegen, ayın başlarında Güneş’le beraber doğduğu için gözlenemeyecek, ayın sonuna doğru gün batımından sonra çok kısa süreli olarak gözlenebilecektir.

VENÜS

Ayın ilk üç günü Oğlak takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra Kova takımyıldızına geçecektir. Ay’ın son üç günü ise Balık takımyıldızında bulunacaktır. Ortalama parlaklığı -4.1 kadir olan gezegen gün doğumudan önce doğu ufkunda gözlenebilecektir.

MARS

Ay’ın ilk haftasında Oğlak takımyıldızında bulunan gezegen, ayın 11’inden sonra Kova takımyıldızına geçecektir. Ortalama parlaklığı 1 kadir olan gezegen gün doğumundan önce gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ay’ın ortasına kadar Kova takımyıldızında bulunacak olan gezegen, ayın 15’i itibariyle Balık takımyıldızına geçecektir. Ortalama parlaklığı -2 kadir civarında olan gezegen gün doğumundan önce kısa süreli olarak gözlenebilecektir.

SATÜRN

Ay boyunca Oğlak takımyıldızına bulunan gezegenin ortalama parlaklığı 0.85 kadir civarındadır. Gün doğumundan önce yaklaşık bir kaç saat süreyle gözlenebilecektir

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunan gezgenin ortalama parlaklığı 5.8 kadir civarında olacaktır. Gün batımından sonra yaklaşık bir saat süre ile küçük bir teleskop yardımıyla gözlenebilecektir. Ay boyunca Güneş’e yaklaştığından ayın son günlerinde gözlenemeyecektir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan gezgenin ortalama parlaklığı 7.9 kadir civarındadır. Ay’ın başlarında Güneş’e yakın konumda olduğundan gözlenmesi zor olsada ay boyunca Güneş’ten uzaklaşacak ve küçük bir teleskop yardımı ile gün doğumundan önce gözlenebilecektir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Nisan 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Nisan 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Nisan 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
01 Nisan : Ay yeniay evresinde
05 Nisan : Mars Satürn yakın görünümde (0.3°)
07 Nisan : Ay enöte konumunda (404.400 km)
16 Nisan : Ay dolunay evresinde
19 Nisan : Ay enberi konumunda (365.100 km)
22 Nisan : Lyrid meteor yağmuru (saatte yaklaşık 20 adet)
23 Nisan : Ay sondördün evresinde
24 Nisan : Ay Satürn yakın görünümde (4.6°)
26 Nisan : Ay Mars yakın görünümde (4.1°)
27 Nisan : Ay Jüpiter yakın görünümde (3.8°)
29 Nisan : Merkür en büyük doğu uzanımında (20.6°)
30 Nisan : Ay yeniay evresinde
: Parçalı Güneş tutulması (ülkemizden gözlenemeyecektir).

 

Mart Ayı Gök Olayları Mayıs Ayı Gök Olayları