AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

9 Mayıs’da ilkdördün evresinde olan Ay, 16 Mayıs’ta dolunay, 22 Mayıs’ta sondördün ve 30 Mayıs’ta yeniay evresinde görülecektir. 5 Mayıs’ta enöte konumunda ve uzaklığı 405.300 km olup, 17 Mayıs’ta enberi konumunda ve 360.300 km uzaklıkta olacaktır.

 

 

MERKÜR

Mayıs ayının başından itibaren Boğa takımyıldızında görülecek olan Merkür gezegeni, ayın başlarında Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda, küçük bir teleskop ya da dürbün aracılığıyla kısa bir süre gözlenebilecektir. Ay içerisinde Güneş’e yaklaşacak olan gezegen, ayın sonlarına doğru Güneş’i geçecek ve doğu ufkunda gün batımından önce kısa süreli olarak gözlenebilecektir. Gezegenin ortalama parlaklığı 4.4 kadirdir.

VENÜS

Mayıs ayının ilk haftası Balık takımyıldızında bulunacak olan gezegen daha sonra Koç takımyıldızında görülecektir. Gün doğumundan hemen önce doğu ufkunda ay boyunca gözlenebilir olacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -3.9 kadir olacaktır.

MARS

Mayıs ayının ilk 19 günü Kova takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra Balık takımyıldızında görülecektir. Ay boyunca Güneş doğmadan önce bir kaç saat süreyle gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık olarak 0.7 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter gezegeni, saat 03:30’dan itibaren güneydoğu yönünde bulunacak ve Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı ortalama -2.2 kadir olacaktır.

SATÜRN

Ay boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacak olup, gece saat 03:30’dan itibaren Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Satürn gezegeninin bu ay için parlaklığı yaklaşık 0.7 kadir olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş’e çok yakın görüleceğinden ayın ilk haftalarında gözlenemeyecek, ayın sonlarına doğru küçük bir teleskop yardımıyla gün doğumundan hemen önce gözlenebilecektir. Parlaklığı ortalama 5.8 kadir civarında olacaktır.

NEPTÜN

Ayın ilk günü Kova takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra Balık takımyıldızında bulunacaktır. Ayın boyunca gün doğumundan önce doğacaktır. Neptün gezegeni, parlaklığının yaklaşık +7.9 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskopla gözlenebilir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Mayıs 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Mayıs 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Mayıs 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
02 Mayıs : Ay Merkür yakın görünümde (2°)
05 Mayıs : Eta Aquarid Meteor yağmuru (saatte yaklaşık 60 adet)
: Ay enöte konumunda (405.300 km)
09 Mayıs : Ay ilkdördün evresinde
12 Mayıs : Ay enöte konumunda (406.500km)
16 Mayıs : Tam ay tutulması (6:30’da başlayacak olan tutulma, ülkemizden parçalı Ay tutulması olarak sabah saatlerinde gözlenebilecektir.)
: Ay dolunay evresinde
17 Mayıs : Ay enberi konumunda (360.300 km)
19 Mayıs : Ay ilkdördün evresinde
22 Mayıs : Ay Satürn yakın görünümde (4.6°)
: Ay Sondördün evresinde
24 Mayıs : Ay Mars yakın görünümde (2.9°)
25 Mayıs : Ay Jüpiter yakın görünümde (3.4°)
27 Mayıs : Ay Venüs yakın görünümde (0.2°)
29 Mayıs : Ay yeniay evresinde

 

Nisan Ayı Gök Olayları Haziran Ayı Gök Olayları