AY VE GEZEGENLER

 

ay

AY

3 Eylül’de ilkdördün evresinde olan Ay, 10 Eylül’de dolunay, 18 Eylül’de sondördün ve 26 Eylül’de yeniay evresinde görülecektir. 7 Eylül’de 364.500 km uzaklığıyla enberi konumunda ve 19 Eylülde 404.600 km uzaklığıyla enötede bulunacaktır.

 

 

MERKÜR

Eylül ayı boyunca Başak takımyıldızında bulunacak olan Merkür, Eylül ayının ilk haftasında batı ufkunda Güneş battıktan sonra gözlenebilecek ancak ilerleyen günlerde Güneş’e daha fazla yaklaşacak ve bu ayın ortalarından itibaren gözlenemeyecektir. Eylül ayındaki parlaklığı yaklaşık olarak 2 kadir olacaktır.

VENÜS

Eylül ayında Aslan takımyıldızında bulunacak ve ayın son haftalarında Başak takımyıldızında görülecektir. Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda yaklaşık -3.9 kadir parlaklığında gözlenebilecektir.

MARS

Eylül ayı boyunca Boğa takımyıldızında gözlenecektir. Gece yarısı civarında doğacak olan gezegen gün doğumuna kadar gözlenebilecektir. Ayı boyunca parlaklığı yaklaşık -0.56 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Eylül ayı boyunca Balık takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güneydoğu yönünde gözlenebilecek ve saat gün doğumuna kadar gökyüzünde bulunacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -2.9 kadir olacaktır.

SATÜRN

Eylül ayı boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra güney doğu yönünde gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık 0.5 kadir civarında olacaktır.

URANÜS

Eylül ayı boyunca Koç takımyıldızında bulunacaktır. Akşam saat 23:00 civarı doğacak ve Güneş doğana kadar gökyüzünde bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +5.7 olduğundan küçük bir teleskop veya dürbün ile gözlenebilir.

NEPTÜN

Eylül ayı boyunca Kova takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan sonra doğu yönünde gözlenebilecek ve saat 05:00’a kadar gökyüzünde bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +7.8 olduğundan küçük bir teleskop veya dürbün ile gözlenebilir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Eylül 2022 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Eylül 2022 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Eylül 2022 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI
03 Eylül : Ay ilkdördün evresinde
07 Eylül : Ay Dünya’ya en yakın konumda (364.500 km)
08 Eylül : Ay Satürn yakın görünümde (3.9°)
10 Eylül : Ay dolunay evresinde
11 Eylül : Ay Jüpiter yakın görünümde (1.9°)
17 Eylül : Neptün karşı konumda
: Ay Mars yakın görünümde (4°)
18 Eylül : Ay sondördün evresinde
19 Eylül : Ay Dünya’ya en uzak konumunda (404.600 km)
22 Eylül : Güz ekinoksu
26 Eylül : Ay yeniay evresinde
: Jüpiter karşı konumda

 

Ağustos Ayı Gök Olayları Ekim Ayı Gök Olayları