AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Haziran’da sondördün evresinde bulunacak olan Ay, 10 Haziran’da yeniay, 18 Haziran’da ilkdördün ve 24 Haziran’da dolunay evresinde olacaktır. 8 Haziran’da 406.200 km uzaklığıyla enöte konumunda, 23 Haziran’da ise 360.000 km uzaklıkla enöte konumunda olacaktır.

 

 

MERKÜR

Haziran ayı boyunca Boğa takımyıldızında bulunacak olan Merkür, ayın son haftalarında Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda küçük bir teleskop ya da dürbün ile gözlenmesi mümkün olacaktır.

VENÜS

Ay boyunca Boğa takımyıldızında bulunacaktır. Parlaklığı ortalama -3.2 kadir civarındadır. Güneş battıktan sonra batı ufkunda yaklaşık 1 saat kadar gözlenebilecektir.

MARS

Ayın ilk haftası İkizler takımyıldızında bulunan gezgen daha sonra Yengeç takımyıldızına geçecektir. Parlaklığı ortalama 1.7 civarında bulunan gezegeni Güneş battıktan sonra yaklaşık iki saat süreyle gözlemek mümkün olacaktır.

JÜPİTER

Haziran ayı boyunca Kova takımyıldızında görülecektir. saat 1:30 civarı doğacak olan gezegen gün doğumuna kadar gözlenebilecektir. Haziran ayı boyunca parlaklığı yaklaşık -2.4 kadir olacaktır.

SATÜRN

Haziran ayı boyunca Oğlak takımyıldızında görülecektir. Saat 1:00 civarı doğacak olan gezegen gün doğumuna kadar gözlenebilecektir ve parlaklığı yaklaşık 0.5 kadir olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş doğmadan önce doğu ufkunda yaklaşık bir kaç saat kadar gözlenebilecektir. Parlaklığı yaklaşık +5.8 kadir olduğundan gözlenebilmesi için küçük bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan Neptün, gece yarısından sonra doğacaktır. Neptün gezegeni, parlaklığının yaklaşık +7.8 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskopla gözlenebilir.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Haziran 2021 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Haziran 2021 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Haziran 2021 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

01 Haziran : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.9°)
08 Haziran : Ay enöte konumunda (406.200 km)
10 Haziran : Halkalı Güneş tutulması (Türkiye’den gözlenemeyecek)
                     Ay yeniay evresinde
12 Haziran : Ay ve Venüs yakın görünümde (1.6°)
13 Haziran : Ay ve Mars yakın görünümde (3°)
18 Haziran : Ay ilkdördün evresinde
21 Haziran : Yaz gündönümü
23 Haziran : Ay enberi konumunda (360.000 km)
24 Haziran : Ay dolunay konumunda
27 Haziran : Ay ve Satürn yakın görünümde (4.1°)
28 Haziran : Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.6°)

Mayıs Ayı Gök Olayları                                                                                                  Temmuz Ayı Gök Olayları