AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Şubat’ta Ay ilkdördün, 9 Şubat’ta dolunay, 16 Şubat’ta sondördün ve 23 Şubat’ta yeni ay evresinde olacaktır. 10 Şubat’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 360500 km uzakta olacaktır. 26 Şubat’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 406300 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunan Merkür’ün, Ortalama parlaklığı -0.3 kadir olacaktır. Gezegen giderek Güneş’e yakın konumda görüldüğünden Şubat ayı boyunca gözlenemeyecektir.

VENÜS

Şubat ayı boyunca Balık takımyıldızında bulunacaktır. Venüs’ün ortalama parlaklığı -4 kadirdir. Güneş’in doğusunda yer alan gezegen Güneş battıktan sonra, batı ufkunda gözlenebilecektir.

MARS

Güneş doğmadan yaklaşık 2.5 saat önce doğacak olan gezegen Şubat ayı boyunca Güneş doğuncaya kadar gözlenebilecek. Ay sonuna doğru daha erken doğmaya başlayacak olan gezegenin ortalama parlaklığı 1 kadir civarında olacaktır. Ay başında Yılancı takımyıldızında bulunacak olan gezegen ay sonunda Yay takımyıldızına geçecektir.

JÜPİTER

Şubat ayı başında gün doğumundan yaklaşık 1 saat önce doğacak gezegen, ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacaktır. Dev gezegenin ortalama parlaklığı -2 kadir civarında olacaktır.

SATÜRN

Şubat ayı boyunca gündoğumuyla yükselecek olan halkalı gezegen, Yay takımyıldızında yer alacaktır ve parlaklığı 0.6 kadir civarında olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş battıktan sonra gece yarısına kadar gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru gözlem süresi kısalacaktır. Ortalama 5.8 kadir parlaklıkta olduğundan küçük bir teleskop ya da dürbün ile gözlenebilir.

NEPTÜN

Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegen Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacaktır. Şubat ayı başında Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre ufkun hemen üstünde olacaktır.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Şubat 2020 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Şubat 2020 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Şubat 2020 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

02 Şubat     : Ay ilkdördün evresinde
09 Şubat     : Ay Dolunay Evresinde
10 Şubat     : Ay enberi konumunda (360500 km)
                     Merkür en büyük doğu uzanımında (18°)
16 Şubat     : Ay son dürdün evresinde
23 Şubat     : Ay yeniay evresinde
26 Şubat     : Ay enöte konumunda 406300 km

Ocak Ayı Gök Olayları                                                                                                  Mart Ayı Gök Olayları