AY VE GEZEGENLER

AY

ay

3 Ocak’ta ilkdördün evresinde olan Ay, 10 Ocak’ta dolunay, 17 Ocak’ta sondördün ve 25 Ocak’ta yeniay evresinde olacaktır. 2 Ocak’ta enöte konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 404 580 km uzaklıkta olacaktır. 13 Ocak’ta enberi konumunda bulunan Ay’ın Yerden uzaklığı ise 365 964 km olacaktır.

 
 

MERKÜR

Merkür, ay başında Güneş’e oldukça yakın konumda olduğundan ve ayın 10’undan sonra Güneş’ten sonra doğacağından Ocak ayında gözlenemeyecektir. Ayın başında Yay takımyıldızında olan gezegen, ay ortasından itibaren Oğlak takımyıldızına geçecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -1.0 kadir olacaktır.

VENÜS

Ay başında Oğlak takımyıldızında bulunacak olan Venüs, ay sonunda Kova takımyıldızına geçecektir. Ay boyunca yaklaşık parlaklığı -4 kadir civarında olan gezegen gökyüzünde Güneş battıktan sonra batı ufkunda gözlenebilecektir.

MARS

Ay başında Terazi takımyıldızında bulunacak olan Mars, ayın ortasından sonra Akrep takımyıldızına geçecektir. Mars’ın parlaklığı ortalama 1.5 kadir civarında olacak. Gezegen, Güneş doğmadan 2 saat önce doğacak olup güneydoğu ufkunda gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ayın başlarında Güneş’e çok yakın komunda bulunan gezegen gözlenemeyecektir. Ay’ın 18’inden sonra güneydoğu ufkundan güneşin doğuşundan 1 saat kadar önce gözlenebilecektir. Gezegen ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacaktır.

SATÜRN

Ayın başlarında güneşten bir saat sonra doğacak gezegen ay boyunca gözlenemeyecektir. Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ortalama 5.8 kadir parlaklıkta olduğundan küçük bir teleskop ya da dürbün yardımıyla güneş battıktan sonra gece saat 1’e kadar gözlenebilecek.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, Güneş battıktan sonra bir kaç saat gözlenebilecektir. Ay sonu yaklaştıkça gözlem süresi kısacakatır. Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegeni gözlemek için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Ocak 2020 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Ocak 2020 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Ocak 2020 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

02 Ocak     : Ay enöte konumunda 404580 km
03 Ocak     : Ay ilkdördün evresinde
3-4 Ocak    : Quadrantid meteor yağmuru (saatte 40 meteor)
05 Ocak     : Dünya enberi konumunda (147 480 000 km)
07 Ocak     : Mars ve Jüpiter yakın görünümde (0.2°)
10 Ocak     : Ay Dolunay evresinde
                    Merkür iç kavuşumda
                    Gölgeli Ay tutulması, başlangıç saati 20:07:45 ve bitiş saati 00:12:19 olan
                    tutulma Türkiyeden gözlenebilecektir.
13 Ocak    : Satürn dış kavuşumda
                    Ay enberi konumunda (365964 km)
17 Ocak    : Ay sondördün evresinde
25 Ocak    : Ay yeniay evresinde
30 Ocak    : Ay Enöte konumunda (405400 km)

                                                                                                     Şubat Ayı Gök Olayları