AY VE GEZEGENLER

AY

ay

7 Mayıs’ta dolunay evresinde olan Ay, 16 Mayıs’ta Sondördün, 22 Mayıs’ta yeniay ve 30 Mayıs’ta ilkdördün evresinde görülecektir. 6 Mayıs’ta enberi konumunda olup uzaklığı 359 656 km olacaktır. 18 Mayıs’ta enöte konumunda ve 405584 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Mayıs ayının başından itibaren Koç takımyıldızında görülecek olan Merkür gezegeni, ayın ikinci haftasından itibaren Boğa takımyıldızında bulunacaktır. Ayın ilk haftalarında Güneş ile birlikte bulunan gezegen gözlenemyecektir, Ay sonuna doğru Güneş’ten uzaklaşan Merkür, Güneş batıktan sonra -1.8 kadir parlaklığıyla küçük bir teleskop ya da dürbün aracılığıyla kısa bir süre gözlenebilecektir.

VENÜS

Mayıs ayı boyunca Boğa takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda ay boyunca gözlenebilir olacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -4.7 kadir olacaktır.

MARS

Mayıs ayının başlarında Oğlak takımyıldızında, ay sonunda ise Kova takımyıldızında görülecektir. Ay boyunca gece saat 3 civarında doğacak olan Mars, Güneş doğana kadar doğu – güneydoğu yönlerinde gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık olarak 0.4 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter gezegeni, gece saat 2’den itibaren güneydoğu yönünde gözlenebilecek olup, Güneş doğana kadar ortalama -2.3 kadir parlaklıkla gözlenebilecektir.

SATÜRN

Ay boyunca Oğlak takımyıldızında bulunacak olup, gece saat 2’den itibaren Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Satürn gezegeninin bu ay için parlaklığı yaklaşık 0.5 kadir olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş’e çok yakın görüleceğinden dolayı bu ay içerisinde gözlenemeyecektir.

NEPTÜN

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Neptün, gece saat 4 civarında doğacaktır. Güneş doğmadan önce 2 saat kadar gökyüzünde kalacaktır. Neptün gezegeni, parlaklığının yaklaşık +8 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskopla gözlenebilir.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Mayıs 2020 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Mayıs 2020 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Mayıs 2020 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

04 Mayıs     : Dünya Uzay Günü
05 Mayıs     : Eta Aquarid Meteor Yağmuru (saatte yaklaşık 30 adet)
06 Mayıs     : Ay enberi konumunda (359 656 km)
07 Mayıs     : Ay dolunay evresinde
16 Mayıs     : Ay sondördün evresinde
18 Mayıs     : Ay enöte konumunda (405 584 km)
22 Mayıs     : Ay yeniay evresinde
                     Merkür – Venüs yakınlaşması (0.9 derece)
30 Mayıs     : Ay ilkdördün evresinde

Nisan Ayı Gök Olayları                                                                                                  Haziran Ayı Gök Olayları