AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Eylül tarihinde dolunay, 10 Eylül tarihinde sondördün, 17 Eylül tarihinde yeniay, 24 Eylül tarihinde ilkdördün evresinde olacaktır. Yer’den uzaklığı 6 Eylül tarihinde enöte noktasında 405605 km, 18 Eylül tarihinde enberi noktasında 359080 km olacaktır.

 

 

MERKÜR

İlk iki gün Aslan, kalan günlerde ise Başak takımyıldızı doğrultusunda bulunacaktır. Parlaklığı -0.6 kadirden 0 kadire kadar düşecektir. Ancak Güneş’e yakın olmasından dolayı ay boyunca gözlenemeyecektir.

VENÜS

Ayın 4’üne kadar İkizler, 22’sine kadar Yengeç, kalan günlerde ise Aslan takımyıldızı doğrultusunda bulunacaktır. Parlaklığı -4.2 kadirden -4.1 kadire kadar düşüş gösterecektir. Ay boyunca Güneş doğmadan önce 3 saat kadar gözlenebilecektir.

MARS

Ay boyunca Balık takımyıldızı doğrultusunda bulunacak olan gezegenin parlaklığı -1.8 kadirden -2.5 kadire kadar artış gösterecektir. Eylül ayı boyunca saat 22:00’den sabaha kadar gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Yay takımyıldızı doğrultusunda bulunacak olan gezegenin parlaklığı -2.5 kadir civarında olacaktır. Akşam saatlerinden gece yarısına kadar gözlenebilecektir.

SATÜRN

Yay takımyıldızı doğrultusunda bulunacak olan gezegenin parlaklığı 0.3 kadir civarında olacaktır. Akşam saatlerinden gece yarısına kadar gözlenebilecektir.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızı doğrultusunda bulunacak gezegenin parlaklığı 5.7 kadir kadardır. Küçük bir teleskop ile gece yarısından sabaha kadar gözlenebilecektir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızı doğrultusunda bulunacak gezegenin parlaklığı 7.8 kadir mertebesindedir. Gece yarısından saat 3:30’a kadar gözlenebilecektir.


GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Eylül 2020 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Eylül 2020 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

15 Eylül 2020 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

11 Eylül     : Neptün karşıkonumda
22 Eylül     : Sonbahar ekinoksu, (UT 13:31’de)
26 Eylül     : Uluslararası Ay Gözlem Gecesi

Ağustos Ayı Gök Olayları                                                                                                  Ekim Ayı Gök Olayları