AY VE GEZEGENLER

AY

ay

5 Nisanda yeniay evresinde olan Ay, 12 Nisan’da ilkdördün, 19 Nisan’da Dolunay ve 26 Nisan’da ise sondördün evresinde olacaktır. Ay, 1 Nisan tarihinde yerden en uzak konumunda (405576 km), 17 Nisan’da ise yere en yakın konumunda (364208 km) bulunacaktır.

 
 

MERKÜR

Ayın 14’üne kadar kova takım yıldızında bulunan gezegen 15 Nisan’da balık, 22 Nisan’da balina takımyıkldızına geçecektir. Parlaklığı ay boyunca 0.8 ila -0.3 arasında değişecek olan gezegenin gözlemlenmesi mümkün olmayacaktır.

VENÜS

16 Nisana kadar kova takımyıldızında bulunan gezegen daha sonra balık takımyıldızına geçecektir. ortalama -3.9 Kadir parlaklığında olan gezegen 18 Nisan’a kadar saat 5:00 ‘den sonra çok kısa bir süre gözlenebilecektir.

MARS

Boğa takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 1.5 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayında sabah saat 8:30 gibi doğunun bir miktar kuseyinde doğmakta ve akşam Güneş’in batışından yaklaşık 2.5 saat kadar gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Yılancı takımyıldızında olan gezegen yaklaşık -2.4 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayında gece saat 1:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş doğana kadar gözlenebilmektedir.

SATÜRN

Güneş’in batısında Yay takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 0.5 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayının başlarında gece saat 03:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

URANÜS

Bu Ay Güneş ile aynı konumda (Koç takımyıldızında) bulunan gezegenin gözlenmesi mümkün değildir.

NEPTÜN

Güneş’in batısında Kova takımyıldızında bulunan Neptün gezegeni Güneş doğmadan hemen önce çok kısa bir süre ancak küçük bir teleskop yardımıyla +8 kadirlik parlaklıkta gözlenebilecektir.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Nisan 2019 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Nisan 2019 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Nisan 2019 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

[table id=111 /]

Mart Ayı Gök Olayları                                                                                                  Mayıs Ayı Gök Olayları