AY VE GEZEGENLER

AY

ay

6 Mart’ta yeniay evresinde olan Ay, 14 Mart’ta ilkördün, 21 Mart’ta Dolunay, 28 Mart’ta Sondördün evresinde olacaktır. 19 Mart tarihinde Yer’e en yakın konumunda (359380 km), 4 Mart tarihinde ise yere en uzak konumunda (406390 km) olacaktır.

 
 

MERKÜR

23 Mart’a kadar Balık takımyıldızında olan ve parlaklığı ay boyunca -0.1 ila 0.9 kadir arasında değişen Merkür bu tarihten sonra kova takımyıldızına geçecektir.

VENÜS

Ay başında yay takımyıldızında olan Venüs gezegeni ayın 1’inden sonra oğlak takımyıldızına geçecektir. Gezegenin ay boyunca ortalama parlaklığı -4.1 kadir olacaktır. Saat 5.5’dan sonra doğacaktır.

MARS

Güneş’in batısında Koç takımyıldızında olan gezegen ay sonuna doğru Boğa takımyıldızına geçecektir. yaklaşık 1.3 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında sabah 9.5 gibi doğmakta ve akşam Güneş’in batmasıyla gökyüzünde bir süre gözlenebilir olmaktadır.

JÜPİTER

Güneş’in batısında Yılancı takımyıldızında olan gezegen  yaklaşık -2.1 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında gece saat 3.5 gibi doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

SATÜRN

Güneş’in batısında Yay takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 0.6 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında gece saat 04:30 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

URANÜS

Güneş’in doğusunda Koç takımyıldızında bulunan Uranüs gezegeni Güneş battıktan sonra kısa bir süre küçük bir teleskop yardımıyla yaklaşık 5.90 kadirlik parlaklıkta gözlenebilecektir.

NEPTÜN

Bu Ay kova takımyıldızında bulunan gezegenin gözlenmesi mümkün değildir.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Mart 2019 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Mart 2019 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Mart 2019 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

[table id=110 /]

Şubat Ayı Gök Olayları                                                                                                  Nisan Ayı Gök Olayları