AY VE GEZEGENLER

AY

ay

Ay, 5 Ekim tarihinde ilkdördün, 14 Ekim tarihinde dolunay, 21 Ekim tarihinde sondördün, 28 Ekim tarihinde yeniay evresinde olacaktır. Yer’den uzaklığı 26 Ekim tarihinde enberi noktasında 361314 km, 10 Ekim tarihinde enöte noktasında 405901 km olacaktır.

 
 

MERKÜR

Ayın başlarında Başak takımyıldızında bulunan gezegen, 10 ekim’den itibaren Terazi takımyıldızında bulunacaktır. Parlaklığı Ekim ayı boyunca neredeyse sabit olup -0.1 kadir civarındadır. Ay boyunca Ankara’dan gözlenemeyecektir.

VENÜS

Ayın başlarında Başak takımyıldızında bulunan gezegen, 16 Ekim’den itibaren Terazi takımyıldızı doğrultusunda bulunacaktır. Parlaklığı değişmemiş olup, ay boyunca Ankara’dan gözlenemeyecektir.

MARS

Ekim ayı boyunca Başak takımyıldızında ve sabit 1.8 kadir parlaklıkta bulunan gezegen, Ankara’dan gözlenemeyecektir.

JÜPİTER

Ay boyunca Yılancı takımyıldızında bulunan gezegenin parlaklığı -2.1 kadir ile -1.9 kadir arasında değişecektir. Akşamları gözlenebilen gezegenin doğma saati ay boyunca geriye doğru gelecek ve gözlenebileceği zaman aralığı daralacaktır. Ayın başlarında 2 saat 20 dakikalık gözlem süresi, ay sonuna doğru 1 saat 30 dakikalara kadar inecektir.

SATÜRN

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı 0.5 kadir kadar olacaktır. Gezegenin gözlemine ayın başlarında 19:00 civarında, ayın sonlarına doğru ise 18:20 gibi başlanabilecektir. Ekim ayı başlarında Ankara’dan gözlem süresi 3.5 saat kadarken, ay sonuna doğru bu süre 1.5 saat kadar olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Koç takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı 5.7 kadir kadar olacaktır. Gezegenin gözlemine ayın başlarında 21:29 civarında, ayın sonlarına doğru ise 19:27 gibi başlanabilecektir. Ekim ayı başlarında Ankara’dan gözlem süresi 8 saat kadarken, ay sonuna doğru bu süre 9 saat 45 dakika kadar olacaktır.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan gezegenin parlaklığı sabit 7.8 kadir kadar olacaktır. Gezegenin gözlemine ayın başlarında 19:41 civarında, ayın sonlarına doğru ise 18:51 gibi başlanabilecektir. Ekim ayı başlarında Ankara’dan gözlem süresi 7 saat 20 dakika kadarken, ay sonuna doğru bu süre 6 saat kadar olacaktır.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Ekim 2019 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ekim 2019 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

15 Ekim 2019 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerine tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

[table id=117 /]

Eylül Ayı Gök Olayları                                                                                                  Kasım Ayı Gök Olayları