AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Ocak’ta dolunay evresinde olan Ay, 9 Ocak’ta sondördün, 17 Ocak’ta yeniay ve 25 Ocak’ta ilkdördün ve 31 Ocak’ta dolunay evresinde olacaktır. 2 Ocak’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 356600 km uzakta olacaktır. 15 Ocak’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 406500 km uzaklıkta olacaktır.

 
 
 

MERKÜR

1 Ocak’ta en büyük batı uzanımında (22.7°) olan Merkür Güneş doğmadan önce doğu ufkunda gözlenebilecek. Ayın başında Yılancı takımyıldızında olan gezegen ay ortasından itibaren Yay takımyıldızına geçecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -0.3 kadir olan gezegen gittikçe Güneş’e yaklaştığından ayın ilk haftasından sonra gözlenemeyecek.

VENÜS

Ay başında Yay takımyıldızında bulunacak olan Venüs, ay sonunda Oğlak takımyıldızına geçecektir. Ay boyunca yaklaşık parlaklığı -4 kadir civarında olana gezegen gökyüzünde Güneş’e çok yakın konumda olacağından gözlenemeyecektir.

MARS

Ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacak olan Mars’ın parlaklığı ortalama 1.4 kadir civarında olacak. Gece yarısından 3 saat sonra doğacak olan gezegen güneydoğu ufkunda gözlenebilecektir.

JÜPİTER

Ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacak olan dev gezegen Jüpiter, güneydoğu ufkunda gözlenebilecek ve parlaklığı yaklaşık -1.9 kadir civarında olacaktır.

SATÜRN

Ocak ayı boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olan Satürn’ün parlaklığı 0.6 kadir civarında olacaktır. Ocak ayı boyunca Güneş’e yakın bir konumda bulunacak olan gezegen ancak ay sonunda ufkun hemen üstünde görülebilecektir.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ortalama 5.8 kadir parlaklıkta olduğundan küçük bir teleskop ya da dürbün yardımıyla gözlenebilecek ve ay sonuna doğru gece yarısından önce batacaktır.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre gözlenebilecektir. Ay sonu yaklaştıkça gözlem süresi kısalacaktır. Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegeni gözlemek için küçük bir teleskoba ihtiyaç vardır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Ocak 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

15/16 Ocak 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

16 Ocak 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Ocak           Merkür en büyük batı uzanımında (22.7°)
2 Ocak            Ay dolunay evresinde ve enberi konumunda (356600 km)
3-4 Ocak         Quadrantid meteor yağmuru (saatte yaklaşık 40 meteor)
7 Ocak            Mars ve Jüpiter yakın görünümde (0.2°)
9 Ocak            Ay sondördün evresinde
11 Ocak          Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.7°)
13 Ocak          Merkür ve Satürn yakın görünümde (0.7°)
15 Ocak          Ay enöte konumunda (406500 km)
17 Ocak          Ay yeni ay evresinde
25 Ocak          Ay ilkdördün evresinde
30 Ocak          Ay Yer’e en yakın konumda (359000 km)
31 Ocak          Ay dolunay evresinde
Not: Ülkemizden gözlenemeyecek olan tam Ay tutulması Kuzey Amerika’nın batı bölgelerinden, Asya’nın doğusundan, Avusturalya ve Pasifik Okyanusu’ndan gözlenebilecek. Tutulma Türkiye saati ile 13:51’de başlayıp 19:08’de son bulacak.

Şubat Ayı Gök Olayları