AY VE GEZEGENLER

AY

ay

4 Ağustos’ta sondördün evresinde olan Ay, 11 Ağustos’ta yeniay, 18 Ağustos’ta ilkdördün ve 26 Ağustos’ta dolunay evresinde olacaktır. 10 Ağustos’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 358100 km uzakta olacaktır. 23 Ağustos’ta enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 405750 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Temmuz ayında gün batımında batı ufkunda gözlenebilen Merkür, Ağustos ayının ikinci haftasından itibaren Güneş’in batısına geçecek ve sabahları Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru Güneş’ten uzaklaştıkça parlaklığında artış görülecektir.

VENÜS

Ağustos ayında Başak takımyıldızına geçmiş olan Venüs, yine batı yönünde Güneş’in batmasından hemen sonra yaklaşık 2 saat boyunca gözlenebilecektir. Ağustos ayı süresince gezegenin ortalama parlaklığı -3.5 kadir olacaktır. 31 Ağustos’ta Başak takımyıldızının en parlak üyesi olan Spica ile yakınlaşması görsel bir şölen yaratacaktır.

MARS

Ağustos ayının başlarında Oğlak ve Yay takımyıldızları arasında bulunacak olan Mars ayın ikinci haftasından itibaren Yay takımyıldızında görülecektir. Temmuz ayına kıyasla Ağustos ayında gezegenin parlaklığı azalacak ve ortalama -2.00 kadir olacaktır. Güneş’in batmasıyla doğuda ufkun üstüne çıkan Mars, ayın başında sabaha karşı saat 04:00 sularında batarken ayın sonlarına doğru saat 01.30 gibi batacaktır. 23 Ağustos’ta Ay, gezegene yakın bir konumda bulunacağı için gözlem konusunda sorun yaratacaktır.

JÜPİTER

Ağustos ayında Terazi takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter’in gözlem süresi yaklaşık 2 saat kısalmaktadır. Ayın başında saat 23:30 civarında batan gezegen ay sonuna doğru 21.30 civarında batacaktır. Ay boyunca ortalama parlaklığı yaklaşık -1.75 kadir olacaktır.

SATÜRN

Satürn, Ağustos ayı boyunca Yay takımyıldızında bulunacaktır. Ortalama parlaklığı yaklaşık 0.50 kadir olan gezegenin gözlem süresi kısalacak ve gece yarısından yaklaşık iki saat sonra batacaktır. 20-21 Ağustos tarihlerinde Ay, gezegenin gözleminde problem teşkil edecektir.

URANÜS

Ağustos ayında Uranüs, akşam 22.30 civarında doğu ufkunda yükselecek ve Güneş doğana kadar gökyüzünde olacaktır. Ancak yaklaşık +6 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir. 31 Ağustos tarihinde Ay, gezegenin gözleminde problem teşkil edecektir.

NEPTÜN

Gezegen, Ağustos ayının başında gece 22:00 sıralarında doğu ufkundan yükselecektir. Ayın ortalarından itibaren ise gözlem süresi yaklaşık 1 saat artacaktır. Ortalama parlaklığı yaklaşık +8.00 kadir civarında olacağı için gözlemlerde bir teleskoba ihtiyaç duyulacaktır.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Ağustos 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Ağustos 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Ağustos 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

4 Ağustos            Ay sondördün evresinde

11 Ağustos          Ay yeniay evresinde

11 Ağustos     Parçalı Güneş tutulması. Bu tutulma Kanada’nın en kuzeyi, Grönland, ızlanda, ıskandinavya, Rusya ve Kazakistan’ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin’in büyük bölümünden gözlenecektir. Güneş’in yaklaşık %75’inin örtüleceği bu tutulma en iyi Kuzey Rusya’dan görülecek olup olup % 68’lik bir tutulma meydana gelecektir.

12-13 Ağustos  Perseid  meteor  yağmuru.  Gözlenebilecek  en  iyi   meteor yağmurlarındandır ve çok sayıda parlak meteor gözlenmektedir. 17 Temmuz’dan 24 Ağustos’a kadar devam eden bu meteor yağmuru 12 Ağustos gecesi maksimuma ulaşacaktır. Saatte ortalama 60 meteor gözlenmesi beklenmektedir. Meteorlar Kahraman takımyıldızı doğrultusundan gelecektir. Güneş battıktan sonra gökyüzünde olacak olan yeniay gözlem için engel teşkil etmeyecektir.

14 Ağustos          Ay ve  Venüs gün batımında batı ufkunda çok yakın görünümde (6.4°)

17 Ağustos          Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.8°)

17 Ağustos          Venüs en büyük doğu uzanımında (45.9°)

18 Ağustos          Ay ilkdördün evresinde

21 Ağustos          Ay ve Satürn yakın görünümde (2.4°)

23 Ağustos          Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405700 km)

23 Ağustos          Ay ve Mars yakın görünümde

26 Ağustos          Ay dolunay evresinde

26 Ağustos          Merkür en büyük batı uzanımında (18.3°)

Temmuz Ayı Gök Olayları                                                                                                  Eylül Ayı Gök Olayları