AY VE GEZEGENLER

AY

ay

7 Şubat’ta Ay sondördün, 16 Şubat’ta yeniay ve 23 Şubat’ta ilkdördün evresinde olacaktır. 11 Şubat’ta enöte konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 405700 km uzakta olacaktır. 27 Şubat’ta enberi konumunda ise Yer’den yaklaşık 363900 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Ay başında Oğlak takımyıldızında bulunan Merkür ay sonuna doğru Kova takımyıldızına geçecektir. Ortalama parlaklığı -0.3 kadir olacak olan gezegen gittikçe Güneş’e yakın konumda görüldüğünden Şubat ayı boyunca hiç gözlenemeyecektir.

VENÜS

Şubat ayının başında Oğlak takımyıldızında bulunacak olan Venüs, ay ortasında Kova takımyıldızına geçecektir. Venüs’ün ortalama parlaklığı -3.8 kadirdir. Güneş’in doğusunda yer alan gezegen ay sonuna doğru Güneş battıktan sonra, batı ufkunda kısa sürelerle gözlenebilir olacaktır.

MARS

Gece yarısından yaklaşık 2.5 saat sonra doğacak olan gezegen Şubat ayı boyunca Güneş doğuncaya kadar gözlenebilecek. Ay sonuna doğru daha erken doğmaya başlayacak olan gezegenin ortalama parlaklığı 1 kadir civarında olacaktır. Ay başında Akrep takımyıldızında bulunacak olan gezegen ay sonunda Yılancı takımyıldızına geçecektir.

JÜPİTER

Şubat ayı başında gece yarısından yaklaşık 1 saat sonra doğan gezegen ay sonuna doğru gece yarısından hemen önce doğacak ve sabaha kadar gözlenebilecek. Ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacak olan dev gezegenin ortalama parlaklığı -2 kadir civarında olacaktır.

SATÜRN

Şubat ayı boyunca gündoğumuna 2 saat kala yükselecek olan halkalı gezegen Yay takımyıldızında yer alacaktır ve parlaklığı 0.6 kadir civarında olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş battıktan sonra batı ufkunda birkaç saat gözlenebilecektir. Ay sonuna doğru gözlem süresi kısalacaktır. Ortalama 5.9 kadir parlaklıkta olacaktır.

NEPTÜN

Yaklaşık 8 kadir parlaklıktaki gezegen Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacaktır. Şubat ayı başında Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre ufkun hemen üstünde olacaktır ve ay sonuna doğru bu süre daha da kısalarak Güneş’le birlikte batacağından gözlenmesi mümkün olamayacaktır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

 

15 Şubat 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

15/16 Şubat 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

16 Şubat 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

7 Şubat            Ay sondördün evresinde ve Jüpiter ile yakın görünümde (4.7°)
8 Şubat            Ay ve Mars yakın görünümde (4.8°)
11 Şubat          Ay enöte konumunda (405700 km) ve Satürn ile yakın görünümde (2.7°)
15 Şubat          Parçalı Güneş tutulması
16 Şubat          Ay yeni ay evresinde
23 Şubat          Ay ilkdördün evresinde
27 Şubat          Ay enberi konumunda (363900 km)
Not: Ülkemizden gözlenemeyecek olan parçalı Güneş tutulması Şili’nin bir kısmı ile, Arjantin ve Antarktika’dan gözlenbilecektir. Tutulma Türkiye saati ile 21:55’de başlayıp 01:47’de son bulacaktır. Ay Güneş’in %60’ını örtecektir.
Ocak Ayı Gök Olayları                                                                                                  Mart Ayı Gök Olayları