AY VE GEZEGENLER

AY

ay

Nisan ayına Dolunay evresinden hemen sonra giren Ay, 8 Nisan’da sondördün, 16 Nisan’da Yeniay, 22 Nisan’da ilkdördün ve 30 Nisan’da ise Dolunay evresinde olacaktır. Ay, 8 Nisan tarihinde yerden en uzak konumunda (404144 km), 20 Nisan’da ise yere en yakın konumunda (368714 km) bulunacaktır.

 
 

MERKÜR

Ay boyunca gittikçe Güneş’ten uzaklaşan ve Balık takımyıldızında bulunan gezegen Ancak ay sonuna doğru Güneş doğmadan hemen önce çok kısa bir süreliğine -0.35 kadirlik parlaklıkta gözlenebilecektir.

VENÜS

Güneş’in doğusunda Boğa takımyıldızında bulunan gezegen Güneş battıktan sonra Batı ufkunda kısa bir süre oldukça parlak (-3.9 kadir) olarak gözlenebilecektir.

MARS

Güneş’in batısında Yay takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 0 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayında gece saat 02:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

JÜPİTER

Güneş’in batısında Terazi takımyıldızında olan gezegen yaklaşık -2.5 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayında akşam saat 22:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve Güneş doğana kadar gözlenebilmektedir.

SATÜRN

Güneş’in batısında Yay takımyıldızında olan gezegen yaklaşık +0.4 kadirlik parlaklığı ile Nisan ayında gece saat 02:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

URANÜS

Bu ay Güneş ile aynı konumda (Koç takımyıldızında) bulunan gezegenin gözlenmesi mümkün değildir.

NEPTÜN

Güneş’in batısında Kova takımyıldızında ve Güneş’e çok yakın durumda Neptün gezegeni Güneş doğmadan hemen önce çok kısa bir süre ancak küçük bir teleskop yardımıyla +8 kadirlik parlaklıkta gözlenebilecektir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Nisan 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Nisan 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Nisan 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Nisan            Mars ve Satürn sabaha karşı yakın konumda olacak.

3 Nisan            Ay ve Jüpiter birbirlerine yakın konumda gözlenecek.

7 Nisan            Ay, Mars ve Satürn birbirlerine yakın konumda bulunacak.

22-23 Nisan     Lyrid Göktaşı Yağmuru (saatte yaklaşık 20 adet).

30 Nisan          Ay ve Jüpiter birbirlerine yakın konumda gözlenecek.

Mart Ayı Gök Olayları                                                                                                  Mayıs Ayı Gök Olayları