AY VE GEZEGENLER

AY

ay

8 Mayıs’da sondördün evresinde olan Ay, 15 Mayıs’ta yeniay, 22 Mayıs’ta ilkdördün ve 29 Mayıs’ta dolunay evresinde görülecektir. 6 Mayıs’ta enöte konumunda ve uzaklığı 410207 km olup, 18 Mayıs’ta enberi konumunda ve 358046 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Mayıs ayının başından itibaren Balık takımyıldızında görülecek olan Merkür gezegeni, ayın son haftasından itibaren Boğa takımyıldızında bulunacaktır. Ayın ilk haftalarında Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda, küçük bir teleskop ya da dürbün aracılığıyla kısa bir süre gözlenebilecektir. Ayın sonlarına doğru Güneş’e daha fazla yakın konumda görüleceğinden dolayı gözlemi mümkün olmayacaktır. Gözlenebileceği süre içerisindeki yaklaşık parlaklığı +1.5 kadir olacaktır.

VENÜS

Mayıs ayının ilk iki haftasında Boğa takımyıldızında, son iki haftasında ise İkizler takımyıldızında bulunacaktır. Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda ay boyunca gözlenebilir olacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -3.5 kadir olacaktır.

MARS

Mayıs ayının başlarında Yay takımyıldızında, son haftasından itibaren ise Oğlak takımyıldızında görülecektir. Ay boyunca saat 1 civarında doğacak olan Mars, Güneş doğana kadar doğu – güneydoğu yönlerinde gözlenebilecektir. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık olarak 0 kadir olacaktır.

JÜPİTER

Ay boyunca Terazi takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter gezegeni, saat 21’den itibaren güneydoğu yönünde gözlenebilecek olup, saat 4 civarında batana kadar gece gökyüzünde bulunacaktır. 9 Mayıs gecesi karşıkonumda bulunacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık -2 kadirdir.

SATÜRN

Ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olup, geceyarısından itibaren Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Satürn gezegeninin bu ay için parlaklığı yaklaşık 0 kadir olacaktır.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, Güneş’e çok yakın görüleceğinden dolayı bu ay içerisinde gözlenemeyecektir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızında bulunacak olan Neptün, saat 2 civarında doğacaktır. Ayın son haftalarında, Güneş doğmadan önce 1 saat kadar gökyüzünde kalacaktır. Ancak yeterli ufuk yüksekliğinde bulunamayacağı için gözlenmesi zor olacaktır. Neptün gezegeni, parlaklığının yaklaşık +8 kadir olması sebebiyle küçük bir teleskopla gözlenebilir.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Mayıs 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Mayıs 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Mayıs 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

4 Mayıs            Dünya Uzay Günü

5 Mayıs            Eta Aquarid Meteor Yağmuru (saatte yaklaşık 30 adet)

8 Mayıs            Ay sondördün evresinde

9 Mayıs            Jüpiter karşı konumda

15 Mayıs          Ay yeniay evresinde

22 Mayıs          Ay ilkdördün evresinde

29 Mayıs          Ay dolunay evresinde

Nisan Ayı Gök Olayları                                                                                                  Haziran Ayı Gök Olayları