AY VE GEZEGENLER

AY

ay

2 Mart’ta dolun evresinde olan Ay, 9 Mart’ta Sondördün, 17 Mart’ta Yeniay, 24 Mart’ta İlkdördün ve 31 Mart’ta ise yeniden Dolunay evresinde olacaktır. 11 Mart tarihinde Yer’e en uzak konumunda (404678 km), 26 Mart tarihinde ise yere en yakın konumunda (396106 km) olacaktır.

 
 
 

MERKÜR

15 Mart’a kadar Güneş’ten uzaklaşan ve -0.35 kadirlik parlaklığa sahip olan Merkür bu tarih yakınlarında Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda Venüs ile beraber çok kısa süreliğine gözlenebilir. Ay’ın başı ve sonunda ise Güneş’e çok yakın olduğundan gözlenmesi zordur.

VENÜS

Ay başında Güneş’e oldukça yakın olan Venüs gezegeni ayın sonlarına doğru Güneş’den az da olsa uzaklaşmaktadır. Mart ayının sonlarına doğru gittikçe uzayan sürelerde Güneş battıktan sonra son derece parlak (-3.85 kadir) şekilde göze çarpacaktır.

MARS

Güneş’in batısında Akrep takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 0.6 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında gece saat 03:00 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

JÜPİTER

Güneş’in batısında Yılancı takımyıldızında olan gezegen yaklaşık -2.26 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında gece yarısı doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

SATÜRN

Güneş’in batısında Yay takımyıldızında olan gezegen yaklaşık 0.54 kadirlik parlaklığı ile Mart ayında gece saat 03:30 gibi doğunun bir miktar güneyinden doğmakta ve sabah Güneş’in doğmasıyla gökyüzünde kaybolmaktadır.

URANÜS

Güneş’in Doğusunda Balık takımyıldızında ve Güneş’e çok yakın durumda Uranüs gezegeni Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre ancak bir teleskop veya dürbün yardımıyla 5.90 kadirlik parlaklıkta gözlenebilecektir.

NEPTÜN

Bu ay Güneş ile aynı konumda (Balık takımyıldızında) bulunan gezegenin gözlenmesi mümkün değildir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

15 Mart 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Mart 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Mart 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

5 Mart            Merkür ve Venüs yakınlaşması

7 Mart            Geceyarısından sonra Ay Jüpiter’e yakın konumda olacak.

10 Mart          Ay ve Mars sabaha karşı yakın konumda olacak.

11 Mart          Ay ve Satürn sabaha karşı yakın konumda olacak.

20 Mart          Gece-gündüz süreleri eşit.

Şubat Ayı Gök Olayları                                                                                                  Nisan Ayı Gök Olayları