AY VE GEZEGENLER

AY

ay

7 Aralık tarihinde yeniay evresinde olan Ay, 15 Aralık tarihinde ilkdördün, 22 Aralık’ta dolunay ve 29 Aralık’ta sondördün evresinde olacaktır. 12 Aralık tarihinde enöte konumunda ve Yer’den yaklaşık 405177 km uzakta olacaktır. 24 Aralık tarihinde ise enberi konumunda ve Yer’den uzaklığı yaklaşık olarak 361061 km olacaktır.

 
 

MERKÜR

Aralık ayı boyunca Güneş’in batısında bulunacak olan Merkür, ay ortalarında maksimum batı uzanımında olacak. 15 Aralık tarihinde en büyük batı uzanımında olacaktır. Parlaklığı yaklaşık +0.5 kadir olacaktır. Sabah saatlerinde, henüz Güneş doğmadan önce doğu ufku yönünde, bir saatten daha kısa bir süre görülebilir.

VENÜS

Aralık ayı boyunca Güneş’in batısında bulunacak olan Venüs gezegeni, sabahları Güneş doğmadan önce, doğu ufku üzerinde gökyüzünde parlayacaktır. Ay sonuna doğru Güneş ile olan uzanım açısı artacak ve doğu ufkunda yaklaşık 2 saat boyunca gözlenebilir olacaktır. Parlaklığı yaklaşık -4.5 kadir olacaktır.

MARS

Mars gezegeni Aralık ayında Güneş battıktan hemen sonra gökyüzünde kızıl bir şekilde belirecektir. Güneş’in batışı ile yaklaşık olarak Güney yönünde görünecek olan Mars gezegeni, neredeyse ay boyunca gece yarısına kadar gözlenebilir halde olacaktır. Parlaklığı yaklaşık +0.5 kadir olacaktır. Ay sonuna doğru bu süre kısalacaktır ve daha erken batacaktır.

JÜPİTER

Ay boyunca Akrep Takımyıldızı’nda bulunacak olan Jüpiter gezegeni, ancak Ay sonuna doğru çok kısa bir süre gözlenebilir hale gelecektir. Ay boyunca yaklaşık olarak Güneş doğrultusunda bulunacak, Güneş ile olan uzanım açısı ay sonuna doğru 27 derece civarında olacaktır. Parlaklığı yaklaşık -1.5 kadir olacaktır. Bu sayede Aralık ayının son bir kaç günü, sabah Güneş doğmadan önce doğu ufku üzerinde yaklaşık bir saat gibi bir süre boyunca parlak bir şekilde görülecektir.

SATÜRN

Satürn gezegeni ay boyunca Yay takımyıldızı doğrultusunda olacaktır. Güneş’ten olan açısal ayrıklığı ay başından ay sonuna doğru gittikçe küçülecektir. Ayın ilk yarısında Güneş battıktan sonra batı ufku üzerinde yaklaşık 1 saat süre ile gözlenecektir. Parlaklığı yaklaşık +0.5 kadir olacaktır. Ay sonuna doğru Güneş doğrultusuna daha fazla yaklaşacağından gözlenemeyecektir.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacak olan Uranüs, ayın başlarında Güneş battığında gökyüzünde olacak ve sabaha karşı batacaktır. Ay sonuna doğru daha erken saatlerde batacaktır. Parlaklığı yaklaşık +6 kadir olduğundan ancak küçük bir teleskop veya bir dürbün yardımı ile görülebilir.

NEPTÜN

Ay boyunca Kova takımyıldızda bulunacak olan Neptün, Güneş battığı sırada doğmuş olacaktır. Ay başında gece yarısına kadar gökyüzünde olacak, bu süre ay sonuna doğru kısalacak ve daha erken saatlerde batacaktır. Parlaklığı yaklaşık +8 kadir olduğundan ancak bir teleskop yardımı ile gözlemi yapılabilir.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Aralık 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Aralık 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Aralık 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

7 Aralık            Ay yeni ay evresinde.

7 Aralık            Mars – Neptün yakınlaşması (0.03°)

9 Aralık            Ay Satürn’ü örtecek.

13-14 Aralık     Geminid Meteo Yağmuru (saatte yaklaşık 120 adet)

15 Aralık          Ay ilk dördün evresinde.

15 Aralık          Merkür en büyük batı uzanımında

21 Aralık          Kış dönümü

21-22 Aralık     Ursids Meteo Yağmuru (saatte yaklaşık 10 adet)

22 Aralık          Ay dolunay evresinde.

29 Aralık          Ay son dördün evresinde.

Kasım Ayı Gök Olayları