AY VE GEZEGENLER

AY

ay

6 Temmuz’da sondördün evresinde olan Ay, 13 Temmuz’da yeniay, 19 Temmuz’da ilkdördün ve 27 Temmuz’da dolunay evresinde olacaktır. 13 Temmuz’da enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 357430 km uzakta olacaktır. 27 Temmuz’da enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 406210 km uzaklıkta olacaktır.

 
 

MERKÜR

Temmuz ayının ilk yarısına kadar Yengeç takımyıldızında bulunacak olan Merkür gün batımında batı ufkunda gözlenebilecek ve ortalama parlaklığı +1.5 kadir olacaktır. Ayın ikinci yarısında ise ufka çok yakın olacağı için gezegenin gözlenmesi zorlaşacaktır.

VENÜS

Ayın ortalarında Aslan takımyıldızında bulunacak olan Venüs, Temmuz ayı süresince batı ufkunda gözlenebilecektir. Ay boyunca yaklaşık olarak -4 kadir parlaklığa sahip olacak gezegenin 10 Temmuz’da Aslan takımyıldızının parlak bir üyesi olan Regulus ile yakınlaşması görsel bir şölen yaratacaktır.

MARS

1 Temmuz itibariyle Ay ile birlikte saat 23.00 civarında doğacak olan Mars, Temmuz ayında Oğlak takımyıldızında bulunacaktır. Ay boyunca parlaklığı -1.50 ile -2.50 kadir arasında değişecek olan gezegen gökbilimcilere teleskopla gözlem yapmak için güzel bir imkân sunacaktır. Yine, 27 Temmuz’da Ay, gezegene çok yakın bir konumda olacaktır.

JÜPİTER

Temmuz ayında Terazi takımyıldızında bulunacak olan Jüpiter, gün batımından gece yarısından birkaç saat sonrasına kadar gözlenebilecektir. Ay boyunca ortalama olarak -2.00 kadir parlaklığa sahip olacak olan gezegenin parlaklığı ay boyunca gittikçe azalacaktır. Ay sonunda ise gezegen gece yarısıyla birlikte ufkun altına inecektir.

SATÜRN

Halkalı gezegen Satürn ay boyunca Yay takımyıldızında bulunacak olup parlaklığı +0.50 ile +1.00 kadir arasında değişecektir. Güneş’in batmasıyla birlikte doğacak olan gezegen tüm gece gözlenebilecektir. 24-25 Temmuz’da Ay’a çok yakın bulunacaktır.

URANÜS

Uranüs, Temmuz ayının başında gece yarısında sonra saat 02:00 civarında doğacak ve saat 04:00 civarında ufuktan yüksekliği 25 derece olacaktır. Ayın sonunda ise 48 derece yüksekliğe kadar ulaşacak olup güneş doğmadan önce gözlenebilecektir. Ancak yaklaşık +6 kadir parlaklığında sönük bir gezegen olduğundan gözleyebilmek için küçük bir teleskop gerekmektedir.

NEPTÜN

Temmuz ayının başında gece yarısı doğu ufkundan yükselecek olan Neptün Balık ve Kova takımyıldızlarının arasında görülecektir. Ayın ikinci haftasından sonra gece yarısından önce 23:00 sularında doğmaya başlayacaktır. Ay boyunca parlaklığı yaklaşık +8.00 kadir civarında olacaktır. Dolayısıyla gözleyebilmek için bir teleskoba ihtiyaç duyulacaktır.


GECE GÖKYÜZÜ

15 Temmuz 2018 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

15/16 Temmuz 2018 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

16 Temmuz 2018 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

6 Temmuz            Dünya Güneş’e en uzak konumunda (152 milyon km)

6 Temmuz            Ay sondördün evresinde

10 Temmuz        Venüs  ve  Regulus  gün  batımında  birbirine çok yakın görünümde (1°)

12 Temmuz          Merkür en büyük doğu uzanımında (26.4°)

13 Temmuz          Ay yeni ay evresinde

13 Temmuz          Ay Dünya’ya en yakın konumunda (357430 km)

13 Temmuz          Parçalı     Güneş    tutulması     sadece    Antarktika’nın     kuzeyi   ve  Avustralya’nın güneyinden görülecektir. Ülkemizden izlenemeyecek bu tutulmada Ay, Güneş’in %34’ünü örtecektir.

15 Temmuz          Ay ve Merkür yakın görünümde (2.2°)

16 Temmuz          Ay ve Venüs gün batımında yakın görünümde (1.6°)

19 Temmuz          Ay ilkdördün evresinde

21 Temmuz          Ay ve Jüpiter yakın görünümde (4.8°)

25 Temmuz          Ay ve Satürn yakın görünümde (2.2°)

27 Temmuz          Ay dolunay evresinde

27 Temmuz          Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406210 km)

27 Temmuz       Tam  Ay  tutulması,  Antarktika,  Avustralya,  Asya,  Rusya,  Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’nın doğusundan görülebilecektir. Türkiye’den de gözlenebilecek olan bu tutulma saat 20:13’te başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02:30’da sona erecektir. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen kararacaktır.

27 Temmuz          Ay ve Mars yakın görünümde

27 Temmuz          Mars Dünya’ya en yakın konumunda (58 Milyon km)

28-29 Temmuz    Delta Aquarid meteor yağmuru: 12 Temmuz’dan 23 Ağustos’a kadar  devam eden bu meteor yağmuru 28 Temmuz gecesi maksimuma ulaşacaktır. Saatte ortalama 20 meteor gözlenmesi beklenmektedir. Meteorlar Kova takımyıldızı doğrultusundan gelecektir. Ancak, bu tarihteki dolunay gözlem açısından sorun teşkil etmektedir. En iyi gözlem gece yarısından sonra yapılabilecektir.

Haziran Ayı Gök Olayları                                                                                                  Ağustos Ayı Gök Olayları