AY VE GEZEGENLER

AY

ay Ay, 4 Nisan’da dolunay evresinde, 12 Nisan’da sondördün evresinde, 18 Nisan’da yeniay evresinde ve  25 Nisan’da ilkdördün evresindedir. 1 Nisan Ay enöte konumunda ve Yer’den yaklaşık 405417,65 km uzaklıktadır. 17 Nisan’da Ay enberi konumunda ve Yer’den yaklaşık 363385,88 km uzaklıkta.
 april_moon

MERKÜR

2015 Nisan ayında Merkür Güneş’e çok yakın konumda olduğu için gözlenememektedir.

 

VENÜS

Nisan ayında Güneş ‘in doğusunda yer almaktadır. Ay boyunca yaklaşık Güneş battıktan hemen sonra 1 saat boyunca gözlenebilmektedir.

 

MARS

Nisan ayı başlarında Güneş’in doğusunda yer alan Mars ay sonuna doğru Güneş’e gittikçe yaklaşmaktadır. Uzanım açısının küçük olması nedeniyle bu ay gözlenmesi pek mümküm değildir.

 

JÜPİTER

Jüpiter, ayın başlarında Güneş battıktan sonra yaklaşık 6 saat boyunca gözlenebilmektedir. Gözlem süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalacaktır. 26 Nisan tarihinde Ay şişkin evrede Jüpiter ile yakın konumdadır.

 

SATÜRN

Nisan ayı boyunca Güneş’in batısında yer alır. Gece yarısından sonra uygun ufuk yüksekliğine geldiği için gözlenebilmektedir.

 

URANÜS

Nisan ayı boyunca Balık takımyıldızında bulunan Uranüs Güneş’in batısında olup uzanım açısı gittikçe artacaktır. Ancak Güneş’ten yeteri kadar uzaklaşmadığı için görülemeyecektir.

 

NEPTÜN

Ay başlarında Güneş’in doğusunda, ay ortası ve sonunda Güneş’in batısında yer alan Uranüs, ay boyunca gözlenememektedir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_Nisan_Aksam

15 Nisan 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Nisan_Gece

15/16 Nisan 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Nisan_Sabah

16 Nisan 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Nisan: Ay Yer’e en uzak konumda ve Yer’e olan uzaklığı 406000 km olacak.
4 Nisan: Ay dolunay evresinde. Ay çıkış düğümünde, Asya, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika, Antartika, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’ndan Tam Ay tutulması gözlenecektir.
6 Nisan: Uranüs kavuşumda.
8 Nisan: Ay ve Satürn birbirlerine çok yakın konumda olacak.
10 Nisan: Merkür gezegeni iç kavuşumda.
11 Nisan: Venüs ve Pleiades birbirlerine oldukça yakın konumda bulunacaklar.
12 Nisan: Ay sondördün evresinde.
17 Nisan:  Ay Yer’e en yakın konumda ve Yer’e olan uzaklığı 361000 km olacak.
18 Nisan: Ay yeniay evresinde.
21 Nisan: Ay ve Aldebaran birbirlerine batıda oldukça yakın konumda.
21 Nisan: Venüs ve Ay birbirlerine batıda oldukça yakın konumda.
 21 Nisan:  Ay ve Pleiades birbirlerine batıda oldukça yakın konumda.
 22-23 Nisan:  Lyrid Meteor yağmuru (16 – 25 Nisan) en iyi şekilde 22 Nisan gecesi başlayıp 23 Nisan sabahına kadar izlenebilir. Ortlama saatte en fazla 20 meteor gözlenebilir. Bu göktaşları bazen birkaç saniye süren parlak toz parçacıkları üretebilir. Ay ilkdördün evresinde olacak ve erken saatte batacağı için izlemek için gökyüzü uygundur. Şehir ışıklarından uzak alanlarda gece yarısından sonra gözlemlemek mümkündür. (Bu meteor yağmurunun çıkış noktası Vega yıldızının yakınındadır.)
25 Nisan: Ay ilkdördün evresinde.
29 Nisan: Ay Yer’e en uzak konumda ve Yer’e olan uzaklığı 405100 km olacak.
 
Mart Ayı Gök Olayları                                                                                                   Mayıs Ayı Gök Olayları