AY VE GEZEGENLER

AY

ay Kasım’ın başında şişkin evrede göreceğimiz Ay, 3 Kasım’da Aslan Takımyıldızı üzerinde ve son dördün evresinde olacaktır. 11 Kasım’da Akrep Takımyıldızı üzerinde gezinirken güneş ışığından gizlenmiş haliyle, yeniay evresinde olacaktır. 19 Kasım’da ilk dördün evresinde ise, Kova Takımyıldızı üzerinde geziniyor olacaktır. 25 Kasım’a gelindiğinde ise bu kez bizi dolunay evresinde Boğa Takımyıldızı’nda karşılıyor olacaktır. Ay, 8 Kasım’da Yer yörüngesi üzerinde en uzak konumunda, Yer’ e 405479.96 km uzaklıkta, 22 Kasım’ da ise Yer yörüngesi üzerinde en yakın konumda, Yer’ e 363335.45 km uzaklıkta olacaktır.
 november_moon

MERKÜR

Kasım’ın başlarında Güneş’in batısında yer alan Merkür, Ay ortasında Güneş ile aynı hizada ve Ay sonunda Güneş’in doğusunda yer alacaktır. Ayın başında Başak Takımyıldızı’nda olan içgezegen Merkür, buradan Terazi ve sonra da Akrep Takımyıldızı üzerine gelecektir. 11 Kasım’da ise Ay, Güneş ve Merkür yakın konumda olacak. Merkür gezegeni Güneş’e çok yakın konumda olduğundan görülemeyecektir.

 

VENÜS

İkinci iç gezegen olan Venüs, Kasım’da Aslan Takımyıldızı’ndan ayrılmış Başak Takımyıldızı’na ulaşmış olacaktır. Ay boyunca, oldukça geniş olan Başak Takımyıldızı üzerinde ay boyunca gezinecektir. Gece yarısından sonra ufkun üzerinde yükselmeye başlaycaktır. 1 Kasım’da Mars, Venüs’ün doğusunda kalacak şekilde, Venüs gezegeni, Mars ve Jüpiter’ in ortasında yer alarak bizleri karşılayacaktır. Ancak Venüs ve Mars, Jüpiter’e göre oldukça yakın konumda olacaklar. 3 Kasım’dan sonra Venüs, Mars’ın doğusuna geçecek ve Ay sonuna kadar iki gezegen arasındaki ayrıklık artacak şekilde, bu üç gezegen gökyüzünde hizalanacaktır. 7 Kasım’ da ise aralarına Ay’ ı da alacaklardır.

 

MARS

Mitolojinin savaşçı gezegeni Mars, bu ay boyunca gece yarısından sonraki saatlerde ufkun üstünde yerini almaya başlayacaktır. Ay başlarken çoktan Aslan Takımyıldızı’ ndan ayrılmış olan gezegen, Ay boyunca Başak Takımyıldızı üzerinde olacak. Ayın ilk günlerinde ise Venüs ve Jüpiter ile yakın konumda gözlenecektir.

 

JÜPİTER

Gaz devler arasında Güneş’e en yakın konumda bulunan ve Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bu ay boyunca Aslan Takımyıldızı’ nda gözlenecek. Gece yarısından sonraki saatlerde gökyüzünü süslemeye başlayacak.

 

SATÜRN

Gökyüzünün taçlı incisi Satürn, izdüşüm olarak ay boyunca Akrep Takımyıldızı’nda yer alacaktır. Satürn, Güneş’ in doğusunda yer alacak ve sonraki günlerde, Güneş ve gezegen arasındaki gökyüzünde gözlenen uzaklık azalacak, ay sonunda kavuşum konumunda olacaktır. 12 Kasım’da ise Ay, batısında Güneş, doğusunda Satürn kalacak şekilde, Güneş ve Satürn’ün tam ortasında yer alacak.

 

URANÜS

Güneş batarken ufkun üstünde ki yerini almaya başlayacak olan Uranüs, ay boyunca Balık Takımyıldızı’nda gözlenecektir. Parlaklığı yaklaşık olarak 6 kadir olan gezegen teleskop ya da dürbün ile gözlenebilecektir.

 

NEPTÜN

Neptün, Kasım boyunca Kova Takımyıldızı’nda yer alacaktır. 19 Kasım’ da Ay ile yakın konumda olacaktır. Güneş batarken çoktan doğmuş ve yükselmiş olan, Güneş Sistemi’nin en uzak gezegeni, bir teleskop yardımı ile gözlenebilir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_november_8

15 Kasım 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_november_0

15/16 Kasım 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_november_4

16 Kasım 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

3 Kasım : Venüs ve Mars yakın konumda (0.7o)
3 Kasım : Ay sondördün evresinde
4-7 Kasım : Taurid meteor yağmuru, saatte yaklaşık 7 meteor gözlenebilir
11 Kasım : Ay, Güneş ve Merkür yakın konumda
11 Kasım : Ay yeniay evresinde
17 Kasım : Merkür üst kavuşum konumunda (Merkür-Güneş-Yer dizilimi)
17-18 Kasım : Leonid meteor yağmuru, saatte yaklaşık 10 meteor görülebilir
19 Kasım : Ay ilkdördün evresinde
25 Kasım : Merkür ve Satürn yakın konumda (2.5o)
25 Kasım : Ay dolunay evresinde
26 Kasım : Aldebaran ve Ay yakın konumda (Aldebaran, Ay’ ın 0.7 o güneyinde)
30 Kasım : Satürn ve Güneş kavuşum konumunda, (GMT ile 00.00)
 
Ekim Ayı Gök Olayları                                                                                                  Aralık Ayı Gök Olayları