AY VE GEZEGENLER

AY

ay 2 Ağustos’da yeniay evresinde olan Ay, 10 Ağustos’da ilkdördün, 18 Ağustos’da Dolunay  ve 25 Ağustos’da sondördün evresinde olacaktır. 10 Ağustos’da enöte konumunda olup uzaklığı 404300 km ve 22 Ağustos’da enberi noktasında olup uzaklığı 367000 km olacaktır.
 ağustos_ay

MERKÜR

Ağustos ayı başlarında Yengeç takımyıldızından çoktan ayrılmış ve Aslan takımyıldızında görülmektedir. Ayın ikinci haftasından sonra, Aslan Takımyıldızından ayrılıyor ve Başak Takımyıldızına yaklaşıyor olacak. Ufuktan fazla yükselememektedir. Ay boyunca Jüpiter ve Venüs eşlik etmektedir. Parlaklığı yaklaşık +1 kadirdir ve ay boyunca parlaklığı artmaktadır. Teleskop yada dürbün yardımı ile gözlenebilir.

VENÜS

Ağustos ayının ilk haftasında Aslan takımyıldızında görülecektir. İkinci haftadan itibaren, Aslan takımyıldızından ayrılıp Başak takımyıldızına doğru ilerleyecektir. Venüs, günbatımında batı ufkunun en parlak gökcismi olacak ve Ay boyunca Merkür ve Jüpiter’e eşlik edecektir. Parlaklığı yaklaşık -4 kadir olacak ve yaklaşık bir saat kadar gözlenebilecektir.

MARS

Akrep  takımyıldızında  bulunmakta  olup  ay sonuna  doğru  Akrep  takımyıldızından  ayrılmaktadır. Parlaklığı yaklaşık -1 kadirdir. Gözlenebilir. Yaklaşık 15.30 gibi doğmakta olup 00.00 da  batmış olacaktır.

JÜPİTER

Güneş sisteminin devi olan Jüpiter, ay başında Aslan takımyıldııznda görülmekte olup ayın ortalarına doğru Başak takımyıldızına geçecektir. Ayın ilk günlerinde günbatımında batı ufkunda görülecektir ve ayın sonlarına doğru ufka daha da yaklaşacaktır. Gözlenebileceği zamanlardaki ufuk yüksekliği 20 ile 10 derece arasında olacaktır. Ortalama parlaklığı -1.7 kadirdir.

SATÜRN

Ağustos ayı boyunca Akrep takımyıldızında görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ayın başlarında günbatımında güney yönünde, ayın sonlarına doğru ise günbatımında batı yönünde gece yarısına kadar gözlenebilecektir. Yaklaşık parlaklığı +0.4 kadirdir.

URANÜS

Ay boyunca Balık takımyıldızında bulunacaktır. Parlaklığı yaklaşık +6 kadirdir. Ay boyunca saat 22:00 civarında doğmaktadır ve Güneş doğana kadar gözlenebilecektir. Sönük olması sebebiyle gözlenebilmesi için bir teleskoba ihtiyaç vardır.

NEPTÜN

Ağustos ayı boyunca Kova takımyıldızında görülecektir. Parlaklığı yaklaşık +8 kadirdir. Güneş’in batmasıyla birlikte doğacak ve gece boyunca gökyüzünde kalacaktır. Sönük bir cisim olması sebebiyle ancak bir teleskop ile gözlenebilir.

GECE GÖKYÜZÜ

Ağustos.akşam.21.30

15 Ağustos 2016 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

Ağustos.gece.00.00

15/16 Ağustos 2016 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

Ağustos.sabah.05.00

16 Ağustos 2016 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Ağustos   Ay, yeniay evresinde ve Yengeç takımyıldızında görülecektir.
5 Ağustos   Ay çıkış düğümü noktasında olacaktır. Venüs ve Regulus yakın konumda olacaktır.
6 Ağustos  Ay,  Jüpiter , Merkür ve Venüs günbatımında batı ufkunda olacaktır.
10 Ağustos  Ay ilkdördün evresindedir ve  Terazi takımyıldızında görülmektedir. Ay, enöte konumda olacaktır. (404300 km)
11 Ağustos  Ay, Mars ve Satürn yakın görünümde olacaktır.
12-13 Ağustos  Perseids Meteor yağmuru (yaklaşık 60 adet/saat). Ay,  Satürn ile yakın konumda  olacaktır.
16 Ağustos  Merkür en büyük doğu uzanım açısında olacaktır. (27.4°)
18 Ağustos  Ay, dolunay evresinde olacaktır. Parçalı Ay tutulması olacaktır. (Türkiye’den gözlenememektedir. Kuzey-Güney Amerika, Pasifik Okyanusu, Avustralya ve Asya’nın en doğu bölgesinde gözlenecektir.)
19 Ağustos Ay, iniş düğümü noktasında olacaktır.
20 Ağustos  Merkür ve Jüpiter yakın konumda olacaktır.
22 Ağustos  Ay,  enberi  konumda olacaktır. (367000 km)
24 Ağustos  Mars, Satürn ve Antares yakın konumdadır.
25 Ağustos  Ay, sondördün evresindedir. Mars ile Satürn yakın konumdadır. Venüs ve Jüpiter günbatımında yakın konumda olacaktır.
27 Ağustos  Jüpiter ve Venüs  çok yakın konumda olacaktır.
28 Ağustos  Venüs, Jüpiter ve Merkür yakın konumda olacaktır.
Temmuz Ayı Gök Olayları                                                                                            Eylül Ayı Gök Olayları