Şili’nin Ankara Büyükelçisi’nin Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Ziyareti

Şili’nin Ankara Büyükelçisi Ekselansları Fernando Varela Palma ve Kültür Ateşesi Paulino Toledo, Üniversitemiz Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Necati Kutlu’nun da katılımlarıyla 24 Temmuz 2014 gecesi Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’ni ziyaret etmişlerdir.

[nggallery id=124]

Dünya üzerindeki tüm astronomi altyapı yatırımlarının %42’sini barındıran ve 2018 yılı itibarı ile bu oranın %70’e ulaşacağı Şili “Dünya’nın astronomi başkenti” konumuna gelmiş bulunmaktadır. Cerro Paranal şehrinde dünyanın en büyük teleskoplarından Avrupa Güney Gözlemevi’ne (European Southern Observatory, ESO) ait 8.2 metrelik çaplı dört teleskoptan oluşan Very Large Telescope (VLT), Las Campanas Gözlemevi’nde bulunan 6.5 metrelik ikiz Magellan Teleskopları, La Silla’da bulunan ve Güneş’ten başka yıldızların etrafında dolanan pek çok gezegen sisteminin keşfinde kullanılan 3.6 metrelik ESO teleskobu, denizden 5000 metre yükseklikteki Atacama Çölü’ne konuşlandırılmış 66 adet radyo teleskoptan oluşan Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array (ALMA) ağı gibi Dünya astronomisine yön veren gözlem araçlarının bulunduğu Şili, denizden yüksek, nemin çok düşük olduğu, geniş düzlükleriyle astronomi gözlemleri için ideal atmosferik koşullara sahip bir ülke. Bu özelliği itibarı ile gelecekte de Dünya üzerindeki en büyük teleskoplara ev sahipliği yapmaya hazırlanmaktadır. 39.3 metrelik birincil ayna çapıyla yapılmış en büyük teleskop ünvanını alacak olan European Extremely Large Telescope (E-ELT) teleskobunun 2020 yılına kadar Atacama Çölü’ndeki Cerro Armazones’e inşa edilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir. Şili, Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) tam üyesi olması nedeniyle de dünya üzerindeki tüm astronom ve astrofizikçiler için bir çekim merkezi haline gelmiş bulunmaktadır.

Türk astronomlarının da son teknoloji ürünü bu teleskoplarla gözlemler yapabilmesinin yollarını aramak ve Şilili meslektaşları ile ortak çalışmalar yapmak üzere ikili işbirlikleri tesis etmek amacıyla görüşmelerin gerçekleştirildiği gecede Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi ile Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’ndeki araştırmacıların çalışma alanları, Türkiye’deki gözlem kapasitesi ve potansiyeli üzerine bir sunumun yanı sıra teleskoplarla gözlemler gerçekleştirildi.