AY VE GEZEGENLER

AY

ay 5 Mart’ta dolunay evresinde olan Ay, 13 Mart’ta son dördün, 20 Mart’ta yeniay ve 27 Mart’ta ilkdördün evresinde olacaktır. 6 Mart’ta enöte konumunda olacaktır. Yerden yaklaşık 404812 km uzaklıkta ve 29’30.5’’görünen açısal büyükte olcaktır. 20 Mart’ta enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 359448  km uzakta ve 33’12.3’’ görünen açısal büyüklükte olacaktır.
 March_moon

MERKÜR

2015 Mart ayının başlarında Oğlak takımyıldızında bulunan Merkür Güneş’e çok yakın bir konumda olduğundan gözlenememektedir. Mart Ayının sonuna doğru Balık Takımyıldızı’nda görülmektedir. Güneş’ten önce doğup Güneş’ten önce batmaktadır. Ayın sonuna doğru Merkür gezegeni Güneş’e yaklaşmaktadır.

 

VENÜS

Mart ayının başında Balık Takımyıldızı’nda ve ayın sonuna doğru Koç Takımyıldızı’nda gözlenmektedir. Güneş’ten sonra doğup güneş ’ten sonra batmaktadır. Ayın sonuna doğru Venüs gezegeni Güneş’ten uzaklaşmaktadır.

 

MARS

Mart ayı boyunca kızıl gezegen Mars Balık takımyıldızındadır. Mart ayı’nın sonlarına doğru Mars gittikçe Güneş’e yaklaşmaktadır. Uzanım açısının küçük olması nedeniyle gezegeni bu ay gözlemek mümkün değildir.

 

JÜPİTER

Mart ayı boyunca Yengeç Takımyıldızı’nda görülecek olan Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, ayın başlarında Güneş batmadan önce doğmakta ve gece boyunca gözlenebilmektedir. Gözlenme süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalacaktır. Jüpiter, 2 Mart’ta şişkin evresinde bulunan Ay’a yakın bir konuma gelecektir.

 

SATÜRN

Mart ayı boyunca Akrep Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay başında gece yarısından sonra doğu ufkundan yükselecek ve bütün gece boyunca gözlenebilecektir. Ay boyunca her gün daha erken doğmaya başlayan Satürn’ü ayın sonlarına doğru daha uzun süre gökyüzünde görmek mümkün olacaktır. Ayın 12’sinde şişkin evresinde bulunan Ay ile gökyüzünde yakın konuma gelecektir.

 

URANÜS

Mart ayı boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, ayın ilk günlerinde  Güneş’in bir miktar doğusunda olduğundan Güneş battıktan sonra çok kısa bir süre batı ufkunda gözlenebilecektir. Güneş’e gittikçe yaklaştığından dolayı ayın ortalarından itibaren gezegeni gözlemek mümkün olmayacaktır.  Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olacağından gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir.

 

NEPTÜN

Mart ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün Güneş’in bir miktar batısındadır. Ay boyunca bu konumunu koruyan Neptün, Güneş’ten bir miktar uzaklaşsa da gözlem için uygun konumda olmayacaktır. Parlaklığı yaklaşık 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

  2015_Mart_20.00

15 Mart 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Mart_00.00

15/16 Mart 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_Mart_04.00

16 Mart 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

5 Mart                  Ay dolunay evresindedir.
6 Mart                 Ay Yer’e en uzak konumda ve Yer’e olan uzaklığı 404812 km olacak.
13 Mart                Ay son dördün evresinde.
20 Mart               Ay Yer’e en yakın konumda, Yeniay evresinde ve  uzaklığı 359448  km olacak.
20 Mart              Ay yeniay evresindedir. Grönland üzerinde tam tutulma olarak gözlenecek ve Türkiye’den parçalı tutulma olarak gözlenebilecek Tam Güneş Tutulması gerçekleşecektir.
21 Mart              İlkbahar ekinoksu: Gece-gündüz eşitliği.
27 Mart              Ay İlkdördün evresinde.
29 Mart              29 Mart – Avrupa Yaz Saati
 
Şubat Ayı Gök Olayları                                                                                                Nisan Ayı Gök Olayları