AY VE GEZEGENLER

AY

ay

4 Ekim’de sondördün evresinde olan Ay, 13 Ekim’de yeniay, 20 Ekim’de ilkdördün ve 27 Ekim’ de dolunay evresinde olacaktır. 26 Ekim’de enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 353319 km uzakta olacaktır. 11 Ekim enöte konumunda ise Yer’den yaklaşık 411400 km uzaklıkta görülecektir.

 october_moon

MERKÜR

2015 Ekim ayının başlarında Başak Takımyıldızı’nda bulunan Merkür, Güneş’in batısında ve yakın bir konumda olduğundan gözlenememektedir. Ekim ayının ilerleyen günlerinde Merkür batıya doğru hareket edecektir. 16 Ekim’de 18 derecelik batı uzanımına sahip olacak olan Merkür, Güneş doğmadan önce yaklaşık 8 derecelik ufuk yüksekliğine sahip olması sebebiyle gözlenemeyecektir. 16 Ekim tarihinden sonra Merkür’ün uzanım açısı küçülecektir.

 

VENÜS

Ekim Ayı’nın başında Aslan Takımyıldızı’nda ve Güneş’in batısında olan Venüs, en büyük uzanım açısına ulaşacağından gözlenmeye uygun olacaktır. Ekim ayının sonuna doğru gezegen, Başak Takımyıldızı’na doğru hareket edecektir. Ay boyunca sabah gökyüzünde bulunan gezegen gece yarısından üç saat sonra doğudan yükselecektir. 9 Ekim’de Regulus’la yakın görünecek gezegeni aynı bölgede Ay, Mars, Jüpiter ve Merkür takip etmiş olacaktır.

 

MARS

Ekim boyunca kızıl gezegen Mars, Aslan Takımyıldızı’nda olup Güneş’in batısında olacaktır. Ekim ayının sonuna doğru Başak Takımyıldızı’na doğru ilerleyecektir. Ay boyunca, sabaha karşı doğuda yaklaşık iki saat kadar gözlenebilecek olan gezegen çok parlak olmasa da gökyüzünde kolayca bulunabilecektir. 18 Ekim’de doğu yönünde sabaha karşı Jüpiter’le birbirine değecek kadar yakın görünecekler ve bu ikiliye uzaktan Venüs eşlik edecektir. Ay sonunda gezegen, Venüs’le çok yakın konumda olacaktır.

 

JÜPİTER

Ekim ayı boyunca Aslan Takımyıldızı’nda görülecek olan Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, ayın başlarında Güneş doğmadan önce doğu ufkunda üç saat boyunca gözlenebilecektir. Jüpiter giderek Güneş’ten uzaklaşacak ve daha uzun süre gökyüzünde olacaktır. Gezegen 26 Ekim’de Venüs’le çok yakın konumda olacaktır.

 

SATÜRN

Ekim Ayı boyunca Terazi Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, Güneş’ten sonra doğacaktır. Günbatımında batı ufku üzerinde yer alan gezegen ayın ilk günlerinde üç saat kadar gökyüzünde bulunacaktır. Satürn, 16 Ekim akşamı Ay’la yakın konumda olacaktır. Ayın son haftası gözlem süresi bir saate kadar inecek olan gezegen, akşam, gökyüzünü yavaş yavaş terk edecektir.

 

URANÜS

Ekim boyunca Balık Takımyıldızında görülecek olan Uranüs, ayın ilk günlerinde Güneş battıktan hemen sonra doğacaktır.  Güneş doğmadan hemen batacaktır. Bütün gece gözlemlenebilmektedir. Ayın ortasından itibaren Güneş batmadan birkaç saat sonra doğup, batmadan birkaç saat önce batacağından gözlem süresi kısalacaktır.   Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olduğundan gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir.

 

NEPTÜN

Neptün, Ekim ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecektir. Ay başında, Güneş battıktan sonra doğan gezegen, Güneş doğmadan birkaç saat önce batacaktır. Ayın sonuna doğru öğle vakti doğup Güneş batmadan sonra batacaktır. Gözlem süresi kısalacaktır. Parlaklığı 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_october_20.00

15 Ekim 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_october_00.00

15/16 Ekim 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_october_04.00

16 Ekim 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

2 Ekim: Ay ve Aldebaran birbirlerine yakın görünümde
4 Ekim: Ay Son dördün evresinde
4-10 Ekim: Dünya Uzay Haftası
9 Ekim: Draconids Meteor Yağmuru
10 Ekim: Ay, Jüpiter, Mars gündoğumdan önce doğuda birbirlerine yakın görünümde
11 Ekim: Ay ve Merkür gündoğumundan önce doğuda birbirlerine yakın görünümde
11 Ekim: Ay Dünya’ya en uzak konumda (406.389 km)
13 Ekim: Yeni Ay. Galaksiler ve yıldız kümeleri gibi soluk nesneleri gözlemek için en iyi zamandır.
16 Ekim: Merkür en büyük batı uzanımında(18 derece )
16 Ekim: Ay ve Satürn birbirlerine çok yakın konumda
18 Ekim: Mars ve Jüpiter gündoğumunda doğuda birbirine çok yakın konumda
20 Ekim: Ay İlkdördün evresinde
21 Ekim: Orionids Meteor yağmuru  (Saatte 20 Göktaşı )
26 Ekim: Venüs en büyük batı uzanımında(46 derece)
26 Ekim: Venüs, Jüpiter ve Mars gündoğumundan önce doğuda birbirlerine çok yakın görünümde
26 Ekim:  Ay Dünya’ya en yakın konumunda(358.463 km)
27 Ekim- Dolunay
29 Ekim: Ay ve Aldebaran birbirlerine çok yakın görünümde
29 Ekim: Jüpiter, Venüs ve Mars gündoğumundan önce doğuda birbirlerine çok yakın görünümde
 
Eylül Ayı Gök Olayları                                                                                                 Kasım Ayı Gök Olayları