AY VE GEZEGENLER

AY

ay 2 Haziran’da dolunay evresinde olan Ay, 9 Haziran’da sondördün, 16 Haziran’da yeniay ve 25 Haziran’da ilkdördün evresinde olacaktır. 10 Haziran’da enberi konumunda olacak olan Ay, Yer’den yaklaşık 363521 km uzakta olacak. 23 Haziran’da enöte konumundaolup Yer’den yaklaşık 405491 km uzaklıkta görülecektir.
 june_moon

MERKÜR

Haziran ayının başlarında Boğa takımyıldızında bulunan Merkür Güneş’e çok yakın bir konumda olduğundan gözlenememektedir. 15 Haziran tarihinden itibaren Güneş’in batısına doğru ilerlemiş olan gezegen ayın sonuna kadar ilerlemesini sürdürecek ve Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda gözlenebilecektir. + 1.5 kadir  parlaklığında olan Merkür, Güneş’e yakın konumlarda olduğundan çıplak gözle gözlemlemek çok da mümkün değildir.

 

VENÜS

1 Haziran’da  İkizler takımyıldızında yer alan Venüs Güneş’in doğusunda ve uzanım açısı 45.3°’dir, Gün batımı gezegeni gözlemleyebilmek için en uygun saatlerdir. Venüs, Haziran ayının sonuna doğru gittikçe  Güneş’e  yaklaşsa da tüm ay boyunca gün batımından sonra gözlemlenebilecektir. -4 kadir parlaklığında olan Venüs’ü çıplak gözle gözlemek mümkündür.

 

MARS

Kızıl gezegen Mars Haziran ayının büyük bir bölümünde Boğa takımyıldızında olup, Güneş’in doğusunda İkizler takımyıldızına doğru ilerlemektedir. Haziran ayının sonlarına doğru Mars gittikçe Güneş’e yaklaşmaktadır. Uzanım açısının küçük olması nedeniyle gezegeni bu ay gözlemek mümkün değildir. Haziran ayı boyunca parlaklığı yaklaşık +1.7 kadirdir.

 

JÜPİTER

Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter, Haziran ayı boyunca Yengeç takımyıldızında görülecek ve ayın başlarında Güneş battıktan sonra batı ufkunda yaklaşık 2 saat boyunca gözlenebilecektir, parlaklığı -1.3 kadir kadardır. Gözlenme süresi ay sonuna doğru gittikçe kısalacaktır.

 

SATÜRN

Haziran ayı boyunca Terazi Takımyıldızı’nda görülecek olan halkalı gezegen Satürn, ay başında gün batımı  sonrasında doğu ufkundan yükselmeye başlayacak ve bütün gece boyunca gözlenebilecektir, parlaklığı 0.28 kadirdir. Ay boyunca her gün daha erken doğmaya başlayan Satürn ayın sonlarına doğru daha uzun süre gökyüzünde olacak ve çıplak gözle gözlenebilecek. Ayın 1’i ve 29’unda şişkin evresinde bulunan Ay ile gökyüzünde yakın konuma gelecektir.

 

URANÜS

Haziran ayı boyunca Balık Takımyıldızı’nda görülecek olan Uranüs, ayın ilk günlerinde Güneş’in batısında olduğundan Güneş doğmadan önce  çok kısa bir süre doğu ufkunda gözlenebilir. Güneş’ten gittikçe uzaklaştığı için ayın ortalarından itibaren gezegeni daha uzun süre gözlemek mümkün olacaktır.  Uranüs’ün parlaklığı 6 kadir civarında olacağından gözlem için dürbün veya küçük çaplı bir teleskop gerekmektedir. Çıplak gözle gözlenememektedir.

 

NEPTÜN

Ekim ayı boyunca Kova Takımyıldızı’nda görülecek olan Neptün, Güneş’in doğusundadır. Ay boyunca bu konumunu koruyan Neptün Güneş’ten bir miktar uzaklaşmaktadır. Ay boyunca  gözlemek mümkündür. Parlaklığı 8 kadir civarında olan gezegeni izlemek için orta büyüklükte bir teleskoba ihtiyaç duyulmaktadır. Düşük parlaklığından dolayı gezegen çıplak gözle gözlenememektedir.

 

GECE GÖKYÜZÜ

2015_June_aksam

15 Haziran 2014 Akşam Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_June_gece

15/16 Haziran 2014 Gece Yarısı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

2015_June_sabah

16 Haziran 2014 Sabaha Karşı Gökyüzü

(resmi daha büyük görebilmek için resmin üzerini tıklayınız)

 

GÜNLERE GÖRE GÖK OLAYLARI

1 Haziran       Ay ve Satürn yakın konumda
 2 Haziran      Ay dolunay evresinde ve Yay Takımyıldızı’nda  yer alacaktır.
  9 Haziran     Ay sondördün evresinde ve Balık Takımyıldızı’nda yer alacaktır.
10 Haziran     Ay Yer’e en yakın konumda (363521 km) olacaktır.
11 Haziran     Ay iniş düğümünde  
16 Haziran     Ay yeniay evresinde ve İkizler Takımyıldızında yer alacaktır.
20 Haziran     Ay ve Venüs yakın konumda
21 Haziran     Gün dönümü. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanacaktır.
23 Haziran     Ay Yer’e en uzak konumda (405491 km ) olacaktır.
24 Haziran     Ay çıkış düğümünde
25 Haziran     Ay ilkdördün evresinde ve Terazi Takımyıldızı’nda yer alacaktır.  
29 Haziran     Ay ve Saturn yakın konumda
 
Mayıs Ayı Gök Olayları                                                                                           Temmuz Ayı Gök Olayları